Vier Nederlanders vast voor miljoenenfraude met aandelen

De beursvloer in Amsterdam. Het OM maakte vandaag bekend vijf mensen te hebben aangehouden die de afgelopen jaren voor zeker tien miljoen euro aan nep-aandelen hebben verkocht. Foto ANP / Olaf Kraak

Vier Nederlanders en een Duitser zijn dinsdag aangehouden in een internationaal onderzoek naar miljoenenfraude met aandelen. Dat maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend. De mannen worden ervan verdacht sinds 2004 waardeloze of nep-aandelen te hebben verkocht aan beleggers.

Er is voor meer dan tien miljoen euro ingelegd, laat het OM weten.

De vijf verleidden hun slachtoffers volgens justitie onder valse voorwendselen om geld af te geven. Ze stelden hoge rendementen in het vooruitzicht, maar uiteindelijk bleek het ingelegde geld verdwenen.

De Nederlandse verdachten komen uit Eindhoven, Haarlem, Amsterdam en Aerdenhout. De man uit Aerdenhout werd in Spanje aangehouden. De Duitse verdachte werd in Duitsland aangehouden. Justitie heeft Spanje en Duitsland om overlevering gevraagd.

De politie heeft dertien woningen en twee kantoorpanden in Nederland doorzocht. Er is beslag gelegd op onroerend goed, sieraden en vijftienduizend euro. In een huis in Eindhoven werd bovendien anderhalve kilo cocaïne en zestien kilo xtc gevonden.

(Novum)