Verdachte betastte acht kinderen op Twentse zorgboerderij

„Dit is geen omvangrijke zedenzaak”, zegt advocaat van verdachte man.

De man die wordt verdacht van ontucht op een zorgboerderij in de gemeente Hof van Twente heeft verklaard acht jongens in de leeftijd van circa twaalf jaar te hebben betast. Dat zegt zijn advocaat. Hij bevestigt dat de verdachte – net als de twee andere kinderen uit het gezin – speciaal onderwijs heeft genoten. Ruarus: „Hij heeft een benedengemiddeld IQ.”

De politie onderzoekt de zedenzaak op de zorgboerderij voor kinderen met gedragsproblemen of een lichte verstandelijke beperking. Gisteren bleek uit een brief die RTV Oost publiceerde dat er in augustus aangifte is gedaan tegen de 21-jarige zoon van het echtpaar dat de boerderij drijft. Het echtpaar schreef in de brief aan ouders van cliënten dat ze „vreselijk geschrokken” zijn. Op de boerderij worden iets meer dan 25 kinderen verzorgd van vijf tot achttien jaar. Kinderen kunnen er in het weekend, op woensdag en tijdens vakanties verblijven of logeren.

Advocaat Jeroen Ruarus stelt dat de omvang van de zaak niet overdreven moet worden. „Dit is wat mij betreft geen zeer omvangrijke zedenzaak, zoals we die in Nederland de afgelopen jaren wel eens hebben gezien. Het gaat om het betasten van acht jongens, en dat is het. Het zegt ook iets over de ernst van de zaak dat mijn cliënt niet onmiddellijk is aangehouden door de politie of in verzekering is gesteld.”

Zijn cliënt heeft vrijwillig een verklaring afgelegd bij de politie, zegt Ruarus. „Mijn cliënt heeft open kaart gespeeld, en wil zich laten helpen. Hij is onder behandeling in een gespecialiseerde kliniek. Het gaat om ambulante behandeling, maar mochten de specialisten het daar nodig vinden dat hij intern behandeld wordt, staat mijn cliënt daarvoor open. Hij beseft dat hij een probleem heeft en is daar zelf ook van geschrokken.”

De man komt sinds de zaak speelt niet meer op de boerderij, zegt de advocaat.

    • Enzo van Steenbergen