‘Vegetarisch kattenvoer is juist gezonder’

Amsterdam barst van de leuke, gekke, bijzondere winkeltjes. In deze rubriek passeren ze één voor één de revue. Vandaag: een winkel voor veganisten aan het Singel.

Mirjam Kramer van VEGA-LIFE: „Wie eenmaal weet wat er aan Uggs vooraf is gegaan, wil die dingen niet meer dragen.” FOTO BRAM BUDEL

Nietsvermoedend over het Singel wandelend kan het zomaar gebeuren dat je oog op een flyer valt, je in eerste instantie doorloopt maar dan toch even terugloopt, want: hu? Maar het staat er echt: ‘Vegetarische schoenen’. En daaronder: vegetarisch honden- en kattenvoer. Voor de vaste klanten van Vega-Life inmiddels doodnormale begrippen.

Van haar soort winkel is er maar één in Nederland, zegt Mirjam Kramer (48), die het kleine zaakje runt dat met zijn nogal ideale ligging (Singel, hoek Blauwburgwal) verzekerd is van een continue stroom passanten. Vijf jaar geleden startten zij en zakelijk partner Alex Blanker de winkel, nadat de gelijknamige webshop in een grote behoefte bleek te voorzien. Ze verkoopt „gegarandeerd uitsluitend 100 procent diervrije spullen”. De vriezer met vegetarische burgers is maar een kleintje: hier gaat het vooral om al die ándere producten waar normaal gesproken dierproducten in zijn verwerkt – van tassen tot crèmes, van T-shirts tot jassen en van snoep tot shampoo. En die vegetarische schoenen dus. “Niet voor niets komen veganisten uit heel Nederland hier langs. Zelfs de lijm die bij de productie wordt gebruikt is diervrij.” Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen boter, kaas of eieren. Voor leren schoenen waren er tot voor kort echter nauwelijks alternatieven. Maar nu wel, met schoenen die gemaakt zijn van „hoogwaardig kunststof die alle eigenschappen van echt leer in zich heeft – niet te vergelijken met dat goedkope nepleer”. Meest populair zijn de op Dr. Martens lijkende kistjes, en de alternatieve ‘Uggs’, de Snug Boots. (Kramer: „Wie eenmaal weet wat een bloederige taferelen er aan een paar Uggs vooraf zijn gegaan, wil die dingen niet meer dragen.”) Maar er zijn ook pumps en klassieke herenschoenen.

En handgemaakte tasjes van plastic afval dat op Java van de stranden wordt gehaald. Idealisme alom dus, op het Singel. Maar toch. Dat vegetarische honden- en kattenvoer, dat is toch zielig? Mis, zegt Kramer. “Eten uit blik is per definitie al onnatuurlijk. Maar wat veel mensen niet weten is dat slechts 2 tot hooguit 20 procent van die blikvulling uit vlees bestaat. De rest ís al een mix van andere ingrediënten, zoals granen en maïs. Wij vervangen alleen die laatste procenten vlees ook door vleesvervangende bestanddelen, die nog veel gezonder zijn ook. Mijn kat vindt het lekker en is kerngezond. Niks zieligs aan – integendeel.”

VEGA-LIFE, Singel 110

www.vega-life.nl

    • Saskia van Loenen