Vader doodt driejarig dochtertje en zichzelf na gijzelingsactie in Reuver

De politie dacht dat de vader tot inkeer kwam. Toen klonken er doffe knallen.

Een arrestatieteam van de politie arriveert in de straat van de gijzelnemer in Reuver bij Roermond.
Een arrestatieteam van de politie arriveert in de straat van de gijzelnemer in Reuver bij Roermond. Foto Novum

Een Roermondenaar heeft na een gijzeling gistermiddag in Reuver zijn driejarige dochtertje en zichzelf doodgeschoten. ’s Ochtends schoot hij al op zijn ex-vriendin. Die raakte daarbij ernstig gewond. De man zou gefrustreerd zijn geweest over de omgangsregeling met zijn kind.

Het ligt voor de hand dat in het onderzoek de vraag centraal komt te staan of de politie naar aanleiding van gesprekken met de gijzelnemer de juiste beoordelingen heeft gemaakt en op tijd heeft ingegrepen.

De politie kreeg vlak voor negen uur gisterochtend een melding van de schietpartij. Bij aankomst in Reuver troffen ze op straat de gewonde vrouw aan. De man had zich met het kind verschanst op de bovenverdieping van het huis van de ouders van zijn ex-vriendin, die daar zelf met haar kind de laatste tijd ook woonde. De man had ook zelf al met de meldkamer gebeld en gevraagd: „Waar blijven jullie?”

Toen een arrestatieteam aankwam, begon de politie te onderhandelen met de gijzelnemer. Die zei dat hij een uzi-pistoolmitrailleur en een handgranaat bij zich had. Omwonenden kregen van de politie de raad binnen te blijven.

Tijdens de telefonische gesprekken met de gijzelnemer ontstond de indruk dat hij tot inkeer kwam. Hij leek bereid zich over te geven en vroeg tijd om nog even met zijn dochtertje te knuffelen. Vanaf half één was er geen contact meer met de Roermondenaar. Rond één uur werden twee doffe knallen gehoord, die op dat moment niet werden beoordeeld als schoten. Rond drie uur viel de politie de woning binnen, nadat ook signalen waren binnengekomen dat de man eerder had gedreigd met zelfmoord.

Omdat de trap gebarricadeerd was, kostte het nog enige tijd voordat de politie op de bovenverdieping aankwam. Daar werden de twee dode lichamen gevonden. De politie durft niet te zeggen op welk moment de dodelijke schoten zijn gelost.

De Roermondenaar werd geboren in 1969 en had een strafblad. Het meisje en haar ouders kwamen in september van dit jaar in beeld bij de hulpverlening. Er was contact met het Veiligheidshuis, maatschappelijk werk en het steunpunt huiselijk geweld.

Het ruim 6.000 inwoners tellende dorp Reuver ligt tussen Roermond en Venlo. Burgemeester Petra Dassen spreekt van een „bijzonder zwarte dag”. Toen zij, de politieleiding en het Openbaar Ministerie gisteren aan het einde van de middag een persconferentie gaven, was de moeder in het Venlose ziekenhuis nog aan het bijkomen van de operatie.

    • Paul van der Steen