Show vol sterren en foute grappen

Robin Thicke, Katy Perry en The Killers. Zondag zijn alle grote sterren aanwezig voor de live-uitzending in Amsterdam.

Dit weekend stromen grote popsterren Amsterdam binnen voor de MTV Europe Music Awards. Gisteren reed een promo-team in de stad om fans warm te maken.Foto Evert Elzinga
Dit weekend stromen grote popsterren Amsterdam binnen voor de MTV Europe Music Awards. Gisteren reed een promo-team in de stad om fans warm te maken.Foto Evert Elzinga

In 2000 ‘vloog’ zangeres Jennifer Lopez in een klein sportvliegtuigje naar het podium in Stockholm. In 2005 opende Madonna de show in Lissabon in een grote discobal. In 2009 voerde de rockband U2 Sunday Bloody Sunday, geflankeerd door rapper Jay Z, uit voor de Brandenburger Tor – 20 jaar na de val van de muur.

De live-uitzending van de MTV Europe Music Awards (MTV EMA) is de viering van de populairste popacts van dit moment, temidden van fans. Zeventien prijzen worden verdeeld tijdens een in heel Europa rechtstreeks uitgezonden tv-show vanuit de Ziggo Dome in Amsterdam. Artiesten als Miley Cyrus, Robin Thicke, Katy Perry, The Killers en Kings of Leon zijn erbij.

Is de jaarlijks uitreikingsceremonie van de Grammy-awards in Amerika deftig en glamoureus, bij het muziekspektakel van de MTV-awards gaat het er speelser aan toe en wordt alles uit de kast gehaald. Los van de extravagante verkleedpartijen of soms misplaatste grappen van presenterende komieken, wordt voor optredens van de speciaal ingevlogen sterren van de dag alles uit de kast gehaald. De show is een uitgelezen kans voor een artiest om zich aan een groot publiek te tonen. Bedrijven gebruiken de show als etalage voor hun nieuwe, spectaculaire hi-tech gadgets als videowalls en lichteffecten.

Sinds de eerste MTV EMA, Berlijn 1994, vindt de show elk jaar plaats in een andere Europese stad. Het is voor de zender de belangrijkste show, die bijna 700 miljoen huishoudens via 60 MTV zenders wereldwijd bereikt – ooit begonnen als tegenhanger van de Amerikaanse Video Music Awards (VMA) die ook jaarlijks is sinds 1984. In die eveneens zinderende muziekshow worden de beste videoclips gewaardeerd – al dan niet gelardeerd met een leuk kijkcijfer opstuwend relletje. Zoals in augustus met het provocatieve, wellustige ‘twerk’optreden van het voormalige kindsterretje Miley Cyrus. Het gaat overigens om publieksprijzen: fans stemmen via de site per categorie.

Toch zijn de MTV Awards relikwieën uit een oud muziektijdperk. Op MTV, dat transformeerde van maatgevend clipkanaal tot podium voor populaire jeugdcultuur, vormt muziek allang niet meer de hoofdmoot. De basiszender draait nauwelijks clips, in een digitaal pluspakket vind je een muziekkanaal als MTV Music 24. Jongeren kijken programma’s via de MTV-app op hun smartphone. De awardshows zijn echter onverminderd populair bij de doelgroep (13 tot 34 jaar). Een succesvolle show draait, aldus de uitvoerend producent „op de capriolen van de presentator, superoptredens en winnaarsreacties .”

    • Amanda Kuyper