Rusland: Nederland had actie van Arctic Sunrise moeten voorkomen

Nederland had moeten ingrijpen om de actie van de Arctic Sunrise te voorkomen. Dat zegt de een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. De beschuldiging komt kort voor de ontmoeting van koning Willem-Alexander met de Russische president Poetin in Moskou.

De Russische autoriteiten betichten de Nederlandse overheid van 'inactie'.
De Russische autoriteiten betichten de Nederlandse overheid van 'inactie'. Foto ANP / EPA / Angela Kolyada

Nederland had moeten ingrijpen om de actie van de Arctic Sunrise te voorkomen. Dat zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. De beschuldiging komt kort voor de ontmoeting van koning Willem-Alexander met de Russische president Poetin in Moskou.

De Russische woordvoerder Alexander Lukashevich deed de uitspraken in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Registratie in Nederland, dus Nederlandse plicht

Rusland zou al herhaaldelijk bij de Nederlandse autoriteiten hebben aangedrongen om de actie van de ijsbreker te voorkomen. De Arctic Sunrise staat namelijk geregistreerd in Nederland, waardoor het ook de verantwoordelijk zou zijn van de Nederlandse autoriteiten om dergelijke acties te voorkomen.

Volgens de zegsman was het bekend wat de bemanning van het Greenpeace-schip van plan was. Onder de Russische wet is het naderen van de economische zone van een boorplatform een inbreuk op de wet, en Nederland had die misdaad moeten voorkomen.

De woordvoerder beschuldigt de Nederlandse autoriteiten van ‘inaction’. Daardoor moest uiteindelijk de Russische kustwacht ingrijpen toen het Greenpeace-schip te dicht bij een boorplatform kwam. 30 bemanningsleden werden vervolgens gearresteerd.

Zaak wordt tijdens staatsbezoek niet op spits gedreven

Premier Rutte herkent zich niet in het door Rusland geschetste beeld:

“Daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat Nederland al het noodzakelijke doet en heeft gedaan.”

Tijdens het staatsbezoek aan Rusland zal minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zich ‘terughoudend’ opstellen over de kwestie, zo meldde de premier vandaag. Daar de zaak nu bij het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg ligt, is het niet de bedoeling om te onderhandelen over de bemanning van het schip:

“Er is bewust gekozen om de kwestie niet primair op het diplomatieke bord te leggen, maar het onder de aandacht te brengen van het tribunaal in Hamburg”

Koning Willem-Alexander zal tijdens de ontvangst vandaag door president Vladimir Poetin niet beginnen over de kwestie.

Beelden van het enteren van de Arctic Sunrise zijn vandaag overigens opgedoken. Lees ook de 4 vragen over het bezoek van koning Willem-Alexander aan Rusland.