Rock-’n-roll zondaren in de kerk

Het genremixende La Boutique Fantastique speelt op vreemde locaties Vandaag start de kerkentour Dat rokende skelet was niet provocerend bedoeld

Repetitie van La Boutique Fantastique voor hun Sin & Soul tour.
Repetitie van La Boutique Fantastique voor hun Sin & Soul tour. Foto Andreas Terlaak

Redacteur Muziek

De galm is onverbiddelijk. Een paar seconden lang zingen de droomklanken van La Boutique Fantastique rond tussen de robuuste muren van de Sint Josephkerk in Utrecht. Een notensliert van de cello, sierlijke frases van de trombone. Ingetogen percussie, afkomstig van vlak voor het altaar. „Met de echo, de natuurlijke akoestiek in een kerk is het spannend muziek maken”, zegt cellist en bandleider Maurits Goossens van La Boutique Fantastique. „Wat in je nadeel is moet je naar een voordeel omzetten: je krijgt steeds iets terug in de echo. De kunst is het te laten gebeuren en erop in te spelen. Met ruimte tussen de noten, langzamer spel. Als dat lukt, kan het magisch klinken.”

La Boutique Fantastique, een muzikaal collectief opgericht door de musici Maurits Goossens en Tymen Bergman, maakte in 2011 een prachtige reisplaat die bol stond van weemoedige en mysterieuze melodieën met wortels in klassiek, klezmer, triphop, gypsyjazz, balkanbrass en Franse chansons. Nu zijn ze de initiatiefnemers van de Sin & Soul tournee waarin La Boutique Fantastique met andere muziekcollectieven Knalland en Jam de la Crème concerten in acht kerken door het land geeft. Een exclusief avontuur van zo’n veertig musici met speciaal voor dit project geschreven nummers, bewerkingen van elkaars muziek, improvisaties, een koor en strijkkwartet.

Rokend skelet

Sin & Soul. Niet per se een verwijzing naar de beroemde plaat van Oscar Brown Jr., maar musici die als „rock-’n-rollzondaren hun zielsmuziek in een kerk laten horen”. Of je nu gelovig bent of niet, een kerk heeft intensiteit en doet iets met je”, stelt Goossens bij de repetitie in deze ‘oefenkerk’. Als hij zelf geen cello speelt, dirigeert hij de band. De stukken scheren langs filmmuziek met elementen uit de klassieke muziek. Net na hun grote clubtournee vorig jaar werd het voor het achtkoppige collectief La Boutique Fantastique een steeds aantrekkelijker idee om op ‘ongewone’ locaties te spelen. In het bos, op een vrachtschip; plekken die muziek een totaal andere beleving meegeven.

De tournee is mede ingegeven door het verlangen even niet afhankelijk te zijn van de reguliere concertcircuits. Goossens: „Kort gesteld zetten we de concertboeker even langs de kant, met eigen concertlocaties. We steken financieel onze nek uit, maar als dit lukt zal dat heel bevredigend zijn.” In de zoektocht naar geschikte kerken voor de tournee stuitten ze op uiteenlopende reacties. Hoewel de kerken te maken hebben met leegloop, zitten ze lang niet altijd te wachten op muziek. Anderen stellen zich juist al langer open voor commerciële initiatieven. „Dat viel dan ook wel te merken aan hun vraagprijs.”

Eén kerk vond de Sin & Soul-site aanstootgevend: een nu verwijderde foto toonde een man op bed, ernaast een rokend skelet. Maar, zegt Goossens, deze tournee wil eerder verbinden dan provoceren. „Gelovig of ongelovig, laat muziek maar de bindende factor zijn.”

    • Amanda Kuyper