PvdA-Europarlementariër Merkies spant kort geding aan tegen eigen partij

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies heeft een kort geding aangespannen tegen haar partij. Foto ANP / Koen Suyk

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies heeft een kort geding aangespannen tegen haar partij. De politica wil zuivering van haar naam door de PvdA, die haar heeft verweten niet zuiver te zijn geweest met onkostenvergoedingen. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

“Rechtvaardigheid en integriteit zijn voor mij als politicus kernwaarden”, aldus Merkies in de krant:

“Mijn integriteit is publiekelijk en onterecht in twijfel getrokken. Dat wil ik gerectificeerd zien.”

Merkies, die graag lijsttrekker wilde worden voor de PvdA bij de Europese verkiezingen, was tot donderdag met het partijbestuur in gesprek om te schikken, maar dat mislukte. Merkies wil dat het bestuur alle leden een brief stuurt waarin haar naam wordt gezuiverd en probeert dat nu via de rechter af te dwingen. Wanneer de zaak dient, is niet duidelijk.

De 47-jarige politica ontving tussen 2009 en 2012 ruim 84 duizend euro te veel aan vergoedingen. Ze betaalde het bedrag terug, maar deed dat pas dit jaar. Dat speelde mee bij de beslissing van de PvdA dat Merkies zich niet kandidaat mocht stellen als lijsttrekker. Ze kan zich nog wel als ‘gewoon’ kandidaat aanmelden. Partijvoorzitter Hans Spekman zei eerder:

“Het partijbestuur rekent het Judith aan hoe zij is omgegaan met afspraken waarvoor zij heeft getekend en die de partij van belang vindt.”

Update 10.45 uur: De PvdA ziet het kort geding dat Merkies heeft aangespannen om haar naam te zuiveren met vertrouwen tegemoet. Dat heeft een woordvoerder van het partijbestuur gezegd in reactie op het nieuws. De woordvoerder bevestigt dat er gesprekken zijn geweest met Merkies om een gang naar de rechter te voorkomen. “Dat leverde echter niets op”, aldus de zegsman. Inhoudelijk wil hij niet op de zaak reageren. Daarmee wil de partij wachten tot volgende week vrijdag, wanneer het kort geding dient.

De samenwerking met de andere leden van de huidige PvdA-fractie in het Europarlement verloopt volgens een partijcommissie overigens niet erg florissant. Ze zit sinds 2009 in de fractie. (Novum)