Europarlementariër eist integer imago terug

Europarlementariër Judith Merkies heeft een kort geding aangespannen tegen haar eigen partij, de PvdA. Merkies vindt dat haar integriteit onterecht in twijfel is getrokken. Volgens partijvoorzitter Hans Spekman is ze onzuiver omgesprongen met onkostenvergoedingen.

Het kort geding dient volgende week vrijdag in Amsterdam. Merkies wil dat Spekman een e-mail stuurt naar partijleden om haar naam te zuiveren. Merkies, die graag lijsttrekker wilde worden bij de Europese verkiezingen, was tot gisteren met het partijbestuur in gesprek om te schikken. Dat mislukte. Merkies: „ Dit is schadelijk voor mij en voor de partij.”

De PvdA heeft een gedragscode die stelt dat Europarlementariërs die in Brussel of Straatsburg wonen, tweederde van de dagvergoeding teruggeven. Merkies gaf daar volgens het partijbestuur te weinig prioriteit aan.

Pas afgelopen zomer stortte zij 84.000 euro over de afgelopen vier jaar in één keer terug. „In overeenstemming met de gedragsregels”, stelde de PvdA-commissie naleving gedragscode.

Spekman erkent dat in een gisteren verstuurde mail aan de leden, maar zegt dat dat „ onverlet laat dat het partijbestuur het Judith aanrekent hoe zij de afgelopen jaren is omgegaan met de afspraken waarvoor zij heeft getekend”.