PSV heeft nu eens plezier van twee lastpakken

De probleemgevallen Maher en Toivonen hielpen PSV aan zege tegen Dinamo Zagreb.

PSV’er Ola Toivonen (rechts) houdt Marcelo Brozovic van Dinamo Zagreb van zich af. De Zweed maakte gisteren de 2-0. Foto ANP

Wie dacht dat de vaak bekritiseerde PSV’ers Adam Maher en Ola Toivonen na de 2-0 overwinning op Dinamo Zagreb met lachende gezichten door het Philips Stadion zouden lopen, kwam bedrogen uit. De doelpuntenmakers hielden hun schild omhoog. Natuurlijk waren ze blij met de zege, maar verder wilden ze niets kwijt. „Wat de buitenwacht van me vindt, interesseert me niet”, stelde Maher. „Over mijn toekomst praat ik niet”, zei Toivonen. De gewenste openheid en transparantie, waar de achterban zo op aandringt, is bij PSV nog ver te zoeken.

De wijze waarop Maher (20) en Toivonen (27) zich op het veld manifesteerden in het groepsduel van de Europa League, stond in contrast met hun optreden daarbuiten. De middenvelders hebben er geen behoefte aan verantwoording af te leggen voor hun daden binnen en buiten de lijnen. Zowel Maher als Toivonen kon terugkijken op een goede wedstrijd tegen het zwakke Dinamo Zagreb. PSV zal zondag uit bij NAC moeten laten zien of het de wisselvalligheid voorbij is.

Vanaf de voorbereiding op het seizoen zijn de schijnwerpers al gericht op Maher en Toivonen. De Nederlandse international kwam voor acht miljoen euro over van AZ. Maher zou het gezicht van het nieuwe PSV worden. De Zweedse international stond symbool voor het verleden en diende te vertrekken, maar hij legde een aanbieding van Norwich City naast zich neer en bleef toch in Eindhoven.

Maher begon onder hoofdtrainer Phillip Cocu aan een moeizame zoektocht naar de speler die hij in Alkmaar was. De sierlijke voetballer had er moeite mee dat hij niet op zijn geliefde positie achter de diepste spits mocht spelen. Maher verloor in de loop van het seizoen zelfs zijn basisplaats. Dat kon hij moeilijk verkroppen. Maher liet zich kennen toen hij vorige maand, voor een duel bij Roda JC, een bericht retweette waarin zijn concurrent Toivonen een „eikel” werd genoemd. Hij kreeg een boete. Een voorlopig dieptepunt.

Maher werd sindsdien afgeschermd voor de pers en hield zich stil. Na afloop van het duel met Dinamo Zagreb kwam de nummer zes van PSV zich voor het eerst weer eens melden in de mixed zone. Maar in terugkijken had hij op deze regenachtige avond in Eindhoven helemaal geen zin. Uitleg over ‘de retweet’ bleef achterwege. „Waarom moet ik daar iets over zeggen?”, zei hij kortaf. „Als je over Twitter wil praten, ben ik weg.”

Met frisse tegenzin keek Maher terug op de wedstrijd die PSV een stap dichter bij overwintering in de Europa League bracht. Van de zwakte van Dinamo wilde hij niets weten. „Als je er zelf zou staan, zou het niet zo makkelijk gaan hoor”, beet Maher een radioverslaggever toe. Volgens hem was er niet zo veel verschil geweest met het PSV van de afgelopen weken, dat maar niet wist te winnen. „Ik vond dat het de laatste tijd ook altijd fris en fruitig was. Alleen ging de bal vaak net niet in het doel. Ieder mag zijn eigen mening hebben. Ik vind alleen belangrijk wat er binnenskamers wordt gezegd. Ik heb moeten wennen, maar ik ben altijd positief benaderd.”

Toivonen vocht zich de voorbije maanden vanuit een heel andere positie terug in de basis van PSV. De routinier bleef stoïcijns na het dreigement van de club dat hij kon kiezen tussen contractverlenging of een verbanning naar Jong PSV. „Ik denk dat ze me nog wel nodig gaan hebben”, zei hij eind augustus in San Siro na de nederlaag tegen AC Milan. Hij kreeg gelijk.

Mede door blessure van Georginio Wijnaldum werd Toivonen weer in genade aangenomen. Op de achtergrond opende zijn nieuwe zaakwaarnemer Mino Raiola de onderhandelingen over contractverlenging. Toivonen bewees PSV en zichzelf met zijn optreden tegen Dinamo een goede dienst. In de slotfase was hij zelfs even captain. „Deze zege hadden we hard nodig. Dat ik zelf scoor zie ik als een bonus”, zo zei hij. Duidelijkheid over zijn toekomst wilde hij niet geven. „Ik heb een open en eerlijk gesprek gehad. Ik moet nu beslissen wat het beste voor mij is. Oké?” Met een strak gezicht liep hij weg.

    • Koen Greven