Prostituee gaat zelf ramen exploiteren in Utrecht

Prostitutieramen aan het Zandpad in Utrecht. Foto ANP / Koen van Weel

De Amsterdamse prostituee Caja van Tolie – werknaam Sabrina – heeft vandaag een exploitatievergunning voor raamprostitutie aangevraagd bij de gemeente Utrecht. Ze is de eerste prostituee in Nederland die zelf ramen wil beheren, zonder tussenkomst van een exploitant.

Bij haar nieuwe bedrijf Freya Exploitatie kunnen prostituees als zelfstandig ondernemer per dagdeel een raam huren. Van Tolie:

“Prostituees in Utrecht moeten uit de illegaliteit komen en veilig kunnen werken.”

In juli sloot burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) alle prostitutieramen in Utrecht. Exploitant Wegra verloor de vergunning, wegens aanwijzingen dat het bedrijf mensenhandel zou faciliteren. Ruim tweehonderd prostituees, onder wie Van Tolie, verloren hun werk. Veel van hen gingen in andere steden werken, sommigen gingen in illegale seksclubs aan de slag of ontvingen klanten thuis.

    • Enzo van Steenbergen