Prostituee gaat zelf ramen exploiteren

De Amsterdamse prostituee Caja van Tolie – werknaam Sabrina – heeft vandaag een exploitatievergunning voor raamprostitutie aangevraagd bij de gemeente Utrecht. Ze is de eerste prostituee in Nederland die zelf ramen wil beheren, zonder tussenkomst van een exploitant. Bij haar nieuwe bedrijf Freya Exploitatie kunnen prostituees als zelfstandig ondernemer per dagdeel een raam huren. Van Tolie: „Prostituees in Utrecht moeten uit de illegaliteit komen en veilig kunnen werken.”

In juli sloot burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) alle prostitutieramen in Utrecht. Exploitant Wegra verloor de vergunning, wegens aanwijzingen dat het bedrijf mensenhandel zou faciliteren. Ruim tweehonderd prostituees, onder wie Van Tolie, verloren hun werk. Veel van hen gingen in andere steden werken, sommigen gingen in illegale seksclubs aan de slag of ontvingen klanten thuis.

Onder de naam Macha’s probeerden Utrechtse prostituees eerder ook al zelf ramen te gaan beheren, in een coöperatie. Burgemeester Wolfsen was enthousiast over dat plan; de gemeente betaalde bijeenkomsten van de vrouwen. Van Tolie was initiatiefnemer, maar is na meningsverschillen in het bestuur uit de coöperatie gestapt. Die lijkt daarmee van de baan.

Van Tolie stelt dat ze de twee prostitutiezones in Utrecht, het Zandpad en de Hardebollenstraat, de „meest veilige van Nederland” wil maken. Pooiers krijgen volgens haar geen voet aan de grond als de prostituees zelf exploitant zijn. Ze wil samenwerken met politie, politiek, GG en GD, ambtenaren en omwonenden om de zones zo veilig mogelijk in te richten. „De dames zijn nu blootgesteld aan onnodige risico’s”, zegt ze. „Daarnaast maken steeds meer gemeenten prostitutie moeilijk, waardoor er te weinig ramen zijn en torenhoge prijzen.”

Eerder vroeg ook het bedrijf Gooiland Beveiliging uit Eemnes een vergunning aan om ramen aan het Zandpad te beheren. Het is nog niet bekend of die wordt verleend.

    • Enzo van Steenbergen