‘Polio-uitbraak in Syrië mogelijk gevaar voor Europa’

Een kind kin Peshawar, Pakistan, waar polio al langer heerst, krijgt een vaccin tegen de ziekte.
Een kind kin Peshawar, Pakistan, waar polio al langer heerst, krijgt een vaccin tegen de ziekte. Foto EPA / Arshad Arbab

De uitbraak van polio in Syrië kan een gevaar zijn voor Europa. Daarvoor waarschuwen Duitse wetenschappers vandaag in het medische tijdschrift The Lancet. Enkel Syrische vluchtelingen tegen polio inenten is mogelijk niet genoeg om te voorkomen dat de ziekte zich ook richting Europa verspreidt, schrijven de wetenschappers.

Volgens de twee Duitse wetenschappers, Martin Eichner en Stefan Brockmann, vormt het type vaccinatie dat momenteel in Europa gebruikt wordt een mogelijk probleem. In landen waar polio al jaren niet is voorgekomen wordt een type vaccin (IPV) gebruikt dat wel beschermt tegen het krijgen van de ziekte, maar slechts gedeeltelijk beschermt tegen infectie door de ziekte. Als de ziekte zich verspreidt, betekent dit dus dat mensen de ziekte wel kunnen dragen, zonder er ziek van te worden, en hem zo verder kunnen verspreiden.

Eichner en Brockmann denken dat de ziekte daardoor terug kan komen in gebieden waar al decennia geen polio is geweest. Alleen Syrische vluchtelingen met een sterker vaccin inenten, zoals nu gebeurd, vinden ze dan ook onvoldoende. Ze stellen onder andere voor riolen te controleren op de ziekte waar veel Syrische vluchtelingen verblijven.

Polio in noordoosten Syrië

Eind oktober werd bekend dat in het noordoosten van Syrië een polio-uitbraak was vastgesteld. De besmettelijke virusziekte werd gevonden bij jonge kinderen in de provincie Deir el-Zour. Het gaat om de eerste uitbraak van de ziekte in Syrië in veertien jaar. In Europa is al decennia geen polio-uitbraak meer geweest.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde al dat de uitbraak in Syrië een gevaar vormt voor miljoenen kinderen in het Midden-Oosten. De ziekte verspreidt zich makkelijk, zeker in slechte hygiënische omstandigheden en door de vluchtelingenstroom die op gang is gekomen door de burgeroorlog in Syrië. De ziekte is waarschijnlijk verspreid vanuit Pakistan, een van de drie landen op de wereld waar polio nog steeds aanwezig is.

De infectie met het poliovirus verloopt in zo’n negentig procent van de gevallen ongemerkt. Bij vier tot acht procent treden lichte verschijnselen op en bij een half tot een procent van alle infecties treden verlammingsverschijnselen op.