Persprijs voor Vugts en Jensma

Paul Vugts, misdaadverslaggever van Het Parool, heeft gisteren de Jacques van Veen Persprijs gekregen. Folkert Jensma, oud-hoofdredacteur en columnist van NRC Handelsblad, en Rob Zijlstra van het Dagblad van het Noorden, kregen speciale jubileumprijzen.

De Jacques van Veen Prijs – 10.000 euro – wordt sinds 1984 iedere drie jaar uitgereikt voor journalistiek werk over recht en justitie.

Vugts kreeg de prijs voor zijn artikelen over het proces Passage, over liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Volgens de jury leest zijn werk als een misdaadroman, maar blijft de verslaggever altijd accuraat en feitelijk.

Folkert Jensma ontvangt de jubileumprijs (5.000 euro) voor zijn column De Rechtsstaat en zijn weblog Recht en Bestuur. Volgens de jury bereikt Jensma hiermee niet alleen de niet-juridisch geschoolde lezer, maar is hij ook voor juristen een belangrijke bron. Rob Zijlstra krijgt de prijs voor zijn rechtbankverslagen.