Lelijke mensen eten boven of achterin de Franse restaurants

Café Marly
Café Marly

Alleen knappe mensen hebben in twee chique Parijse restaurants recht op een tafeltje bij het raam. Dat schrijft het weekblad Le Canard enchaîné na gesprekken met ex-personeel van Georges, op het dak van Centre Pompidou, en Café Marly, aan de binnenplaats van het Louvre.

Serveersters in die etablissementen krijgen de opdracht minder aantrekkelijke klanten naar tafels achterin de zaak te verwijzen, terwijl mooie, jonge mensen bij de ingang of op het terras mogen. Personeel van Marly zou telefonisch geen reserveringen mogen aannemen voor het terras en pas beslissen of iemand zo’n plek waard is als de gast gearriveerd is.

De eigenaars van de restaurants, de broers Gilbert en Thierry Costes, bemoeien zich volgens de klokkenluiders actief met het beleid. „Wat doen die lelijke mensen aan die tafel? Dit is slecht voor het imago”, zou een van hen op een avond gezegd hebben. Het moederbedrijf van Georges (‘industrialo-chic’, volgens de site) en Marly (‘fastueux style Napoléon III’), ontkent tegenover dagblad Le Parisien alle aantijgingen: „Het is terugkerende kritiek die niet representatief is voor ons beleid.”

In veel klassieke Parijse brasseries, zoals Lipp aan Boulevard Saint-Germain, krijgen minder representatieve klanten, en in het bijzonder slecht geklede toeristen, al jaren tafeltjes toegewezen op de bovenetage. Die plek heet in de volksmond ‘l’enfer’, de hel.

Op alle regels is volgens de ex-medewerkers van Georges en Marly één uitzondering mogelijk: celebrities kunnen nog zo slecht gekleed of ongewassen zijn, zij krijgen altijd een prominente plek.