Ortíz bloeit helemaal op onder coach Dick Advocaat

AZ is zo goed als zeker van overwintering in Europa. De voormalige paria Celso Ortíz maakte het enige doelpunt tegen Sjachter Karagandy.

None
Foto AP

Natuurlijk was zijn treffer gisteren van belang, het was immers de winnende. Maar drie minuten later, een kwartier in de tweede helft, was linkermiddenvelder Celso Ortíz van AZ minstens zo belangrijk, toen hij met een schitterende tackle een uitbraak van Sjachter Karagandy voorkwam.

Een blik op het cv van Ortíz aan het begin van dit seizoen leerde dat de 24-jarige Paraguyaan, een beloftevolle speler op het WK onder 20 van 2009 in Egypte, bij AZ volkomen mislukt was. In drieënhalf jaar Alkmaarse dienst had de middenvelder slechts 27 competitieduels gespeeld en één doelpunt gemaakt. Zijn verblijf bij AZ viel grotendeels samen met dat van trainer Gertjan Verbeek. Was hij aanvankelijk reserve achter grote namen als Rasmus Elm en Pontus Wernbloom, dit seizoen moest hij zelfs de Noorse draver Markus Henriksen voor zich dulden.

Ortíz wilde weg. Maar Verbeek werd ontslagen en de nieuwe trainer, Dick Advocaat was ook interim-trainer van AZ toen Ortíz kwam. Advocaat herinnerde zich de begaafde linkspoot nog wel en stelde hem meteen op in de basis. Na vier wedstrijden, alle gewonnen, is het de vraag hoe Verbeek hem in vredesnaam over het hoofd kan hebben gezien.

Tegen de Kazachen van Sjachter Karagandy speelde Ortíz uitmuntend. Advocaat heeft zijn middenveld goed gebalanceerd, met de Belgische stilist Maarten Martens, de Servische loper Nemanja Gudelj en Ortíz. De Paraguayaan pakt veel ballen af en heeft een goede pass. Zijn techniek stelde hem gisteren in staat om zich uit elke situatie te redden, ook al stonden er drie Kazachen om hem heen. En zijn doelpunt was een mooie, droge knal, uiteraard met zijn linkervoet.

Advocaat won tot nu toe alle vier zijn wedstrijden als eindverantwoordelijke bij AZ. Natuurlijk had hij het geluk dat de tegenstanders, los van PEC Zwolle, de zwaarste niet waren. In zijn basisopstelling paste hij ten opzichte van Verbeek slechts lichte accentverschuivingen toe. Maar dat middenveld, dat heeft hij toch goed gezien.

AZ speelde vooral degelijk tegen het uiterst matige Karagandy. Achterin gaf de ploeg weinig weg, maar de wedstrijd had eerder beslist kunnen worden. Met acht punten uit vier wedstrijden is AZ, ook al koploper in de eredivisie, zo goed als zeker van overwintering in de Europa League. Onder leiding van Advocaat is de zon gaan schijnen – maar pas zondag, uit tegen Feyenoord, zal duidelijk worden waar zijn ploeg echt staat.

    • Derk Walters