Operationeel directeur SBM weggestuurd

Opnieuw onrust in het

bestuur van SBM Offshore

Bedrijf geeft geen reden voor ontslag van directeur

None

Opnieuw negatieve publiciteit voor SBM Offshore. Het bedrijf ontsloeg deze week zijn operationeel directeur, de Fransman Jean-Philippe Laurès op staande voet zonder daarvoor een formele reden bekend te maken. In een summier persbericht benadrukt het bedrijf slechts dat het ontslag losstaat van „lopende operationele projecten”. De werkzaamheden van Laurès worden tijdelijk overgenomen door bestuursvoorzitter Bruno Chaban.

Het aandeel SBM Offshore daalde gisteren na bekend worden van het nieuws met bijna 8 procent. Vandaag lijken de beleggers weer van de schrik bekomen en wint het aandeel terrein terug.

SBM Offshore is producent van installaties voor de productie en opslag van olie- en gasproducten. Sinds het debacle met de bouw van vaste platformen in de Noordzee en Canada, legt het bedrijf zich nu toe op drijvende productie- en opslag in omgebouwde tankers, FPSO’s.

Eerder werd bekend dat SBM Offshore een onderzoek doet naar mogelijke corruptie in Afrika die zou hebben plaatsgevonden tussen 2007 en 2011. Onduidelijk is of het vertrek van Laurès verband houdt met dat onderzoek. SBM wil hier geen vragen over beantwoorden. De resultaten van het onderzoek zouden dit jaar bekend worden, maar zijn nog altijd officieel niet naar buiten gebracht.

In april van dit jaar liet het bedrijf wel weten dat er mogelijk strafrechterlijke vervolging dreigde „wegens het overtreden van anti-corruptiewetgeving”. Het zou gaan om ongeoorloofde betalingen, via tussenpersonen, aan autoriteiten in Afrikaanse landen.

Onduidelijk is of Laurès is weggestuurd vanwege zijn verantwoordelijkheden als operationeel directeur, of vanwege activiteiten in het verleden. Laurès kwam in 1990 in dienst van SBM Offshore als ingenieur en was onder andere werkzaam in Angola en Nigeria. Ook speelde hij de afgelopen jaren een belangrijke rol bij de divisie Marketing & Sales.

Het onverwachte ontslag van Laurès leidt tot nieuwe speculaties en onrust rond SBM Offshore dat na een turbulente periode, juist weer in rustiger vaarwater leek te zijn gebracht door de Franse bestuursvoorzitter Bruno Chaban.

Begin deze zomer haalde het bedrijf een order binnen voor de bouw van twee drijvende platforms voor de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras. Het gaat om een order van 3,5 miljard dollar (ruim 2,5 miljard euro). De omzetverwachting werd daarop verhoogd van 4 miljard dollar (ruim 3 miljard euro) naar 4,3 miljard dollar.

Onder het Yme-project in Noorwegen werd eerder dit jaar een definitieve streep gezet. Deze aanleg van een speciaal verplaatsbaar platform was uitgedraaid op een fiasco. Bij elkaar heeft het Yme-avontuur SBM 1,4 miljard dollar gekost.

    • Renée Postma