Ook terreuraanklacht tegen Dino Bouterse in VS

Dino Bouterse op archiefbeeld. Foto AP / Edward Troon

De Amerikaanse justitie heeft Dino Bouterse aangeklaagd op verdenking van hulp aan de Libanese terreurgroep Hezbollah. Dat blijkt volgens een bericht van Bloomberg uit een herziene tenlastelegging die is gedeponeerd bij de federale rechtbank in Manhattan, meldt persbureau Novum.

De zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse was in de Verenigde Staten al aangeklaagd wegens het voorbereiden van de invoer van cocaïne. Hij werd op 29 augustus opgepakt in Panama en aan de VS uitgeleverd. Twee informanten van de Amerikaanse narcoticadiensten die zogenaamd banden hadden met Mexicaanse drugsbendes, hebben volgens de aanklacht verklaard dat Dino Bouterse hun had verteld dat hij hun aan wapens kon helpen.

De presidentszoon zou onder meer tien kilo cocaïne vanuit Suriname naar een Caribisch eiland hebben verstuurd en zou op een gegeven moment in het bezit zijn geweest van een antitankwapen. Bouterse zelf ontkende na zijn aanhouding alle betrokkenheid. Bouterse is in Suriname eerder al veroordeeld tot acht jaar cel vanwege wapen- en drugshandel.

Dino Bouterse was eerder commandant van de contraterrorisme-eenheid van Suriname. Volgens de aanklacht behoort hij tot “een politiek invloedrijke Surinaamse familie” en is hij “een van de machtigere figuren” in het land.

    • Niels Posthumus