Onderzoek naar vijf andere hulpverleners in zaak Tuitjenhorn

Foto ANP / Koen Suyk

Nog zeker vijf andere hulpverleners gaan door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzocht worden in verband met de zaak rondom de huisarts uit Tuitjenhorn. Die zou zelfmoord hebben gepleegd na een schorsing wegens verkeerd handelen bij euthanasie.

Het onderzoek is ingesteld naar een apotheker, een andere huisarts en een huisartsenpost, zo meldt de NOS vanavond. De apotheek is gevestigd in hetzelfde gezondheidscentrum als de praktijk van de overleden arts.

Onderzoek naar herkomst middelen

Het onderzoek is ingegeven door het strafrechtelijk dossier van justitie over de zaak. De nadruk bij het onderzoek van de IGZ zou vooral liggen op de palliatieve zorg en medicatieveiligheid. Eén van de meest belangrijke vragen is hoe de huisarts aan dergelijke grote hoeveelheden morfine en dormicum was gekomen.

De huisarts uit Tuitjenhorn pleegde begin oktober zelfmoord nadat er een onderzoek naar zijn handelen was ingesteld rondom de levensbeëindiging van enkele patiënten. Zo zou de 58-jarige arts één patiënt een honderd keer zo hoge dosis morfine hebben gegeven. Later bleek uit een verslag van een co-assistent dat de arts vaker dubieus handelde.

De IGZ heeft laten weten dat het gedurende het onderzoek geen uitspraken doet over de zaak.

    • Philippus Zandstra