Ode aan de grachten in poëzie

Eindelijk is er een dichtbundel met als thema de grachten van Amsterdam. Tientallen bekende dichters leverden een bijdrage.

Ik zie de regen in de gracht / Het wenken van de hoeren / Drank dreef droefheid weg vannacht / De dag ligt al te loeren. (Henk Spaan)

Het heeft ons dit jaar al veel moois gebracht, dat vierhonderdjarig bestaan van de grachtengordel. En nu is het weer feest, met de verschijning van Blauw Goud: een ode aan de Amsterdamse grachten, gevangen in 92 gedichten.

Gek genoeg bleek het nog niet te bestaan: een boek met gedichten specifiek over de grachten. De hoogste tijd dus, zeker in dit jubileumjaar, dacht Patrick Roubroeks, creatief directeur van Xsaga. Samen met dichter Thomas Möhlmann nam hij het initiatief voor een verzamelbundel, resulterend in het afgelopen week verschenen Blauw Goud. Het duo stelde eerder ook al dichtbundels samen met verzameld werk over Amsterdam, waaronder Poëzie in het park.

In Blauw Goud 77 gedichten van bekende dichters en schrijvers. Ibrahim Selman, F. Starik, Menno Wigman, Robert Anker, Jan Rot, Anna Enquist en Joost Zwagerman (zijn gedicht staat hiernaast) – allemaal beschreven ze speciaal voor deze bundel hun persoonlijke kijk op de grachten; het water, de huizen, de sfeer, de mensen, gevat in een specifieke momentopname of tijdloze sfeertekening. Het Parool riep zijn lezers afgelopen zomer bovendien op een gedicht over de grachten in te sturen; de vijftien beste zijn eveneens in Blauw Goud opgenomen.

Naast een voorwoord door Remco Campert en een zeer leesbare bijdrage van het Stadsarchief over het ontstaan van de grachtengordel bevat het boek ook een wandelkaart, die de lezer langs de plekken leidt die in de bundel soms zo prachtig worden beschreven. En een authentieke kaart van 400 jaar geleden – uiteraard mag de feestelijke aanleiding niet worden vergeten.

Blauw Goud – De Amsterdamse grachten in gedichten; Nieuw Amsterdam, 144 pagina’s. 16,95 euro.

    • Saskia van Loenen