Obama: excuses voor problemen zorgwet

President Barack Obama heeft gisteren Amerika zijn excuses aangeboden voor de aanzienlijke problemen met de invoering van zijn nieuwe zorgwet. Tegen Amerikanen die hierdoor hun verzekering lijken kwijt te raken, zei hij: „We zijn niet zo duidelijk geweest als had gemoeten.” En: „We zijn niet goed genoeg geweest toen we de wet ontwierpen.”

De Affordable Care Act, door Republikeinen Obamacare genoemd, ging op 1 oktober deels in. Aanvankelijk leek dat er alleen grote problemen waren met de website. Inmiddels blijkt dat sommige groepen van verzekering moeten veranderen, doordat verzekeraars hun beleid wijzigen als zij niet kunnen voldoen aan de eisen van de nieuwe wet. Dit terwijl Obama juist steeds beloofde dat iedereen zijn verzekering kon houden. „Het spijt mij dat mensen in deze situatie verkeren door geruststellingen van mijn kant,” zei de president gisteren.

Obama’s excuses waren een nieuwe stap in de pogingen van het Witte Huis de ernstige kinderziektes van de wet, die werd ingevoerd na een felle politieke strijd en die voor de Democraten een van de belangrijkste verdiensten van Obama’s presidentschap is, onder controle te krijgen.

Obama noemde gisteren geen concrete reparatiemaatregelen. Hij zei vertrouwen te hebben in zijn gezondheidsminister Kathleen Sebelius, die eerder al excuses aanbood. Vorige maand deden de Republikeinen nog een laatste poging de wet tegen te houden, waarbij ze het lieten aankomen op een gedeeltelijke overheidssluiting.