Net gemist 8/11

Deze week onder meer: moeten we naar Het Diner gaan? Alle oordelen van recensenten op een rij. Een interactief verhaal van The Guardian over de NSA, de TedTalk van Heleen Mees en KRO Profiel over Gordon.

Wat Recensies Het Diner
Tijd 5 minuten

De verfilming van Herman Koch valt een beetje tegen, als we de recensenten moeten geloven. Trouw, Het Parool, NRC en de Volkskrant geven de film allemaal drie uit vijf sterren. De film is ‘uitstekend geacteerd’, maar ‘omslachtig’ heeft ‘niet het vereiste kippenvel’ en ‘komt niet in beweging’’.

Wat Tedx-talk Heleen Mees
Tijd 10 minuten

„What happens in New York, stays in New York.” Dat was het enige dat Publicist Heleen Mees kwijt wilde over het schandaal waarin ze verwikkeld raakte in de Ted-talk die ze afgelopen week gaf in Amsterdam. Ondertussen gaf ze wel een interessante presentatie. Onderwerp: de financiële crisis. De oorzaak, volgens Mees: China.

Wat NSA Files Decoded: What  the revelations  mean for you
Tijd 30-45 minuten

In dit interactieve verhaal van The Guardian  wordt helder uitgelegd wat de implicaties zijn van de onthullingen over de afluisterpraktijken van de NSA van de afgelopen maanden. Het is een mooie weergave van het debat zoals het nu toe wordt gevoerd, waarin letterlijk de stemmen worden weergegeven van de hoofdrolspelers, zoals journalist Glenn Greenwald en voormalig NSA-chef Stewart Baker.

Wat KRO Profiel: Gordon
Tijd 44 minuten

KRO Profiel maakte portret van Gordon: presentator, zanger en beroepscelebrity. De man die zegt gek te worden van alle aandacht, maar tegelijkertijd continu de aandacht opzoekt. Het programma komt erg dichtbij. Gordon vertelt  over de zelfmoordpoging die hij heeft gedaan en zijn moeder die niet meer met hem wilde praten toen ze hoorde dat hij homo was.

Wat Tegenlicht, De Wall Streetcode
Tijd 5 minuten

Het slot van een drieluik over flitshandel in aandelen. Veel handel op de beursvloer wordt tegenwoordig gedaan door computers. Binnen fracties van seconden beslissen die op basis van algoritmen om te kopen of verkopen. In dit deel van de serie komen de whiz kids aan het woord die de algoritmen bedachten waarmee beurshandelaren institutionele beleggers te slim af zijn.