‘Nederlandse inlichtingendienst discussieerde over afluisteren ambassades’

De Nederlandse militaire inlichtingendienst discussieerde al in 2003 over het installeren van afluisterapparatuur op Nederlandse ambassades in het Midden-Oosten. Dat schrijft De Telegraaf vanochtend op basis van inlichtingenbronnen.

‘Onthullingen zwaar overdreven’

De zogenaamde ‘onthullingen’ over de afluisterpraktijken van de Amerikanen zijn ‘zwaar overdreven’, zeggen de bronnen in de krant. Volgens de ingewijden ‘doet elke geheime dienst dit soort dingen’. Welke landen er worden afgeluisterd, willen ze niet zeggen.

“Wij, Nederlandse inlichtingendiensten, zijn ook actief in Amerika”, aldus de bron.

“Inlichtingendiensten redeneren strategisch. Dus richten zij zich ook op politieke leiders. Dat is niet voorbehouden aan de NSA. Vergeet de Britten niet, die gaan verder dan de Amerikanen.”

‘Dit is grote stap voor Buitenlandse Zaken’

Volgens de bronnen was er bij de Nederlandse overheid overigens wel twijfel over afluisteren.

“Het is een heel grote stap voor de bureaucratie van Buitenlandse Zaken om een interceptiepost op te zetten in een Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging.”

Afluisteren van gegevensverkeer door de vrije ether is niet onwettig.

Snowden kreeg wachtwoorden van collega’s

Persbureau Reuters kwam vannacht met het nieuws dat NSA-klokkenluider Edward Snowden wachtwoorden van zijn collega’s heeft gekregen, waardoor hij toegang kreeg tot nog meer geheime informatie. Een handjevol werknemers die Snowden hielp, is inmiddels geïdentificeerd, ondervraagd en van hun werk afgehaald. Zo’n 20 tot 25 medewerkers van het NSA-kantoor in Hawaii zouden door Snowden zijn overgehaald hun wachtwoorden met hem te delen.

    • Marije Willems