Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Voedselmythes

Een aardig boek in de bus: De Laatste Paling, van Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten – een soort Keuringsdienst van Waarde, maar dan in onderhoudende boekvorm. De journalisten stellen voedselmythes over gezondheid aan de kaak en fileren de prietpraat van grote en kleine voedselreuzen. Boter is alleen boter als er ook echt boter op

Een aardig boek in de bus: De Laatste Paling, van Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten – een soort Keuringsdienst van Waarde, maar dan in onderhoudende boekvorm. De journalisten stellen voedselmythes over gezondheid aan de kaak en fileren de prietpraat van grote en kleine voedselreuzen. Boter is alleen boter als er ook echt boter op staat, bijvoorbeeld – en dat moet je dan ook nog maar geloven, trouwens. Producten met het voorvoegsel ‘boter’, zoals ‘botergoud’, dien je dus te wantrouwen. Ze nemen echter niet alleen de voedselreuzen en hun marketing op de korrel, maar ook de klagers. Zo liggen E-nummers al jaren onder vuur van voedselpreciezen en dat is goeddeels onterecht, tonen ze aan. Meestal gaat het namelijk om volstrekt onschuldige hulpstoffen. Het titelverhaal snijdt een intrigerende kwestie aan: de palingpopulatie is, in heel Europa, achteruit gehold door onbeteugelde overbevissing, watervervuiling en aalvermalende elektriciteitscentrales. Kweek kan alleen met weggevangen glasaaltjes, paaien doen ze alleen in het wild in de Sargassozee. De palingsector zelf zegt zich nu verantwoordelijk te voelen voor het herstel van de stand en zet daarom een paar keer per jaar tonnen pootaaltjes uit. Het blijven consumeren van paling zou dus ook zijn redding betekenen. Immers, bij een totaalverbod zou de reden vervallen om die aaltjes vrij te laten.Dat zou een sluitende redenering zijn áls andere factoren dan overbevissing hoofdoorzaak van de terugval zijn, maar dat is helemaal de vraag. Aan de andere kant: er is weinig tegen de spreekwoordelijke stroper die jachtopziener wordt. En laat nu op 2 november op delaatstepaling.nl de mogelijke oplossing staan: je ziet daar palingen paaien in gevangenschap. Kijken we nu naar een wereldprimeur? Afijn, over de wenselijkheid van het gebruik van paling valt dus te twisten, over de smaak niet. Deze salade, tabouleh met gerookte paling, komt uit Puur Natuur, vis, schaal- en schelpdieren van, onder andere, Alain Ducasse – er valt hier ook van alles in de bus. Laat de bulgur wellen. Ontvel de tomaten, zeef de pitten uit het sap, bewaar dit en snijd het vlees in blokjes. Snijd de bosui in ringetjes en de drooggemaakte kruiden klein. Maak een dressing met olijfolie, de zestes en het sap van de citroenen en het tomatensap. Doe alles in een passende kom met de dressing en meng goed. Snijd de palingfilets in stukjes en leg deze bovenop de tabouleh. Druppel er dressing overheen.

Tabouleh met paling: 200 g gerookte paling 30 g bulgur 5 tomaten 2 bosjes platte peterselie 2 takjes munt 4 takjes koriander 2 bosuitjes theelepel ‘quatre épices’ (peper, nootmuskaat, kruidnagel, gember) 2 citroenen olijfolie