Lavrov zegt afspraak Timmermans af - wil overleg atoomprogramma Iran bijwonen

De Russcihe minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov (links) en zijn Nederlandse collega Frans Timmermans op archiefbeeld in Moskou. Foto EPA / Yuri Kochetkov

De afspraak die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) morgen in Moskou zou hebben met zijn Russische collega Sergej Lavrov gaat niet door. Lavrov heeft de werklunch afgezegd omdat hij naar Genève gaat voor het overleg over het atoomprogramma van Iran.

Timmermans laat op Facebook weten Lavrov vanavond in het Kremlin gesproken te hebben bij het diner dat president Vladimir Poetin het koningspaar had aangeboden. Hij zegt er alle begrip voor te hebben dat Lavrov naar Genève gaat.

De twee ministers hebben vrijdag alvast de ‘contouren’ doorgenomen van het gesprek van zaterdag, waaraan in plaats van Lavrov vicepremier Arkady Dvorkovitsj zal deelnemen. “Afgesproken is dat wij na afloop daarvan nauw contact zullen onderhouden over het overleg”, aldus Timmermans.

Premier Mark Rutte zei vandaag dat Timmermans zich terughoudend zal opstellen over de kwestie rond het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Verwacht wordt dat de Arctic Sunrise ter sprake komt maar ‘uitvoerige onderhandelingen’ liggen minder voor de hand, omdat de zaak door Nederland onder de rechter is gebracht, zei Rutte.

Kerry tempert verwachtingen overleg

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov vliegt morgen naar Genève. Volgens de Russische onderminister van buitenlandse zaken Sergej Ryabov verwacht Moskou dat het overleg zal leiden tot een “duurzaam resultaat dat door de internationale gemeenschap wordt verwacht.”

Ook de Chinese onderminister van buitenlandse zaken zou naar Genève komen. Daar zijn al de Amerikaanse, Britse, Franse en Duitse ministers van buitenlandse zaken.

De Amerikaanse minister John Kerry temperde vandaag echter de verwachtingen. Hij zei dat er nog “belangrijke kloven” overbrugd moeten worden. Er wordt gewerkt aan een akkoord waarbij Iran beperkte verlichting van sancties tegemoet kan zien als het zijn programma’s die tot een kernwapen kunnen leiden afbouwt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is faliekant tegen; volgens Netanyahu doet Iran alleen maar cosmetische concessies en blijft zijn vermogen om kernwapens te maken intact.

‘Iedere kritiek op het akkoord nu is voorbarig’

Het Witte Huis in Washington liet weten dat “iedere kritiek op het akkoord voorbarig is”, omdat er nog geen overeenstemming is. Woordvoerder Josh Earnest zei:

“De Verenigde Staten en Israël zijn het volledig eens over de noodzaak te voorkomen dat Iran een kernwapen verwerft.”

De Iraanse onderminister van buitenlandse zaken Abbas Araqchi zei tegen de Iraanse zender PressTV dat de onderhandelingen in een “zeer kritieke” fase zijn gekomen, waarin de beslissingen op een hoger niveau moeten worden genomen.

(Novum)