Kredietbeoordelaar S&P verlaagt waardering Frankrijk naar AA

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft zijn rating voor Frankrijk met een stap verlaagd naar AA. S&P twijfelt of Frankrijk erin slaagt voldoende te snijden in de overheidsbegroting, zo meldt het concern vandaag in een verklaring. Ook de hoge werkloosheid, het gebrek aan financiële flexibiliteit en de trage economische groei speelden mee in de afweging.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft zijn rating voor Frankrijk met een stap verlaagd naar AA.
Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft zijn rating voor Frankrijk met een stap verlaagd naar AA. Foto AFP / Philippe Huguen

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft zijn rating voor Frankrijk met een stap verlaagd naar AA. S&P twijfelt of Frankrijk erin slaagt voldoende te snijden in de overheidsbegroting, zo meldt het concern vandaag in een verklaring. Ook de hoge werkloosheid, het gebrek aan financiële flexibiliteit en de trage economische groei speelden mee in de afweging. De beurs in Parijs opende met een lichte daling na de bekendmaking van het nieuws.

AA is alsnog de op twee na hoogste rating die kan worden gegeven, na de hoogste beoordeling van triple-A, en AA+, dat Frankrijk tot nu toe had. Het is nog steeds een hoge beoordeling, die volgens S&P aantoont dat een land wel bijzonder kredietwaardig is. Door de verlaging zou Frankrijk echter wel tegen minder gunstige tarieven kunnen lenen.

‘Werkloosheid naar verwachting nog zeker twee jaar hoog’

De kredietbeoordelaar vreest dat de Franse overheid moeite zal hebben om haar tekorten en schulden te verminderen, en de nodige hervormingen door te voeren om de eigen economie concurrerend genoeg te maken. S&P verwacht dat de werkloosheid in de tweede economie van Europa nog minstens twee jaar onverminderd hoog blijft, waardoor het doorvoeren van hervormingen veel moeilijker is.

Ook heeft de Franse regering weinig ruimte om belastingen verder te verhogen om het begrotingstekort terug te dringen. Doordat Frankrijk zijn begrotingstekort maar moeilijk kan verkleinen, blijft ook de staatsschuld hoog, zo vreest de kredietbeoordelaar.

Toch voorziet S&P dat de Franse kredietwaardigheid op termijn “stabiel” is en verwacht de beoordelaar niet dat er binnenkort een nieuwe verlaging van de rating van het land komt.

Frankrijk verontwaardigd over verlaagde rating

De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici is verontwaardigd over de verlaagde rating. In een verklaring geeft hij aan de beslissing van S&P te “betreuren”. Hij benadrukt dat ook AA onder de hoogste ratings valt die kunnen worden uitgedeeld, maar noemt de beoordeling van S&P “onjuist”.

Volgens hem heeft de Franse regering ondertussen wel degelijk hervormingen aangekondigd om “de economie, de overheidsfinanciën en het concurrentievermogen” te doen herleven. Onze correspondent in Frankrijk Peter Vermaas geeft echter aan dat de pensioenhervorming, waar Frankrijk veel van verwacht, nog door de Assemblée nationale goedgekeurd moet worden. De Franse Senaat verwierp de plannen vorige week. Dat verklaart waarom de kredietbeoordelaar deze niet in zijn beoordeling heeft meegenomen.

Sinds vorig jaar AA+

Frankrijk had sinds begin vorig jaar een kredietrating van AA+. Standard & Poor’s was toen ook al de eerste kredietbeoordelaar die Frankrijk van de hoogste rating, triple-A, ontdeed. Ook kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch verlaagden de status van het land sindsdien.