Straf voor parlementariër die keizer Akihito een politieke brief overhandigde

De Japanse parlementariër die het afgelopen week waagde om keizer Akihito een politiek getinte brief te overhandigen, staat op de zwarte lijst. Hij mag er niet meer bij zijn als het parlement de keizer ontmoet. In de publieke opinie klinkt zelfs de roep om zijn aftreden.

Parlementariër Taro Yamamoto heeft een grens overschreden. Hij heeft de keizer bij een politieke zaak betrokken. Nota bene buiten het protocol om. Dat is taboe in Japan, met zijn onschendbare keizer.

Yamamoto is een noviet. Hij is geen beroepspoliticus maar een geëngageerde acteur die ook actief is in de anti-kernenergiebeweging. Tijdens het jaarlijkse feest in de tuin van het keizerlijk paleis nam Yamamoto de gelegenheid te baat om zijn zorgen over de kernramp in Fukushima in een persoonlijke brief aan keizer Akihito te uiten. De volksvertegenwoordiger wilde aandacht vragen voor het feit dat rond Fukushima de gezondheid van kinderen gevaar loopt.

Yamamoto nam allerlei egards in acht. Hij was conform decorum gekleed en maakte een buiging toen hij zijn schrijven overhandigde. Toch ging hij met deze actie te ver. Keizerin Michiko probeerde haar man tevergeefs weg te trekken. Een hofdignitaris nam het papier daarna meteen uit diens handen.

Het parlement tikte Yamamoto vandaag op de vingers. „Besef altijd dat je een wetgever bent en niets mag doen dat de naam van het parlement besmeurt”, kreeg hij te horen. (Reuters)