Jan Sijbrand kandidaat chef bankentoezicht bij ECB

Jan Sijbrand, directeur toezicht van de Nederlandse Bank, wordt mogelijk kandidaat om chef bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank te worden. Foto ANP / Bas Czerwinski

De Nederlander Jan Sijbrand is kandidaat voor de functie van chef bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dat bevestigt een woordvoerder van zijn huidige werkgever, De Nederlandsche Bank, vandaag na berichten in Duitse media aan persbureau Novum. De Française Danièle Nouy is vooralsnog de enige tegenkandidaat.

Wiskundige Sijbrand (1954) zou, als hij inderdaad de functie krijgt, het toezicht op de 124 grootste banken van de eurozone leiden. Sijbrand is sinds 2011 als directeur toezicht bij DNB al belast met het toezicht op banken. Sijbrand is sinds 1992 in het bankwezen. Voordat hij bij DNB werkte, was hij ook risicomanager bij NIBC Bank en ABN Amro, en werkte hij als hoofd derivatenhandel bij de Rabobank. Voor die tijd werkte hij bij Shell.

Van Danièle Nouy, die dezelfde functie heeft bij de Franse centrale bank, wordt al langer gezegd dat zij ook een kandidaat voor de functie van chef bankentoezicht bij de ECB zou zijn. Het bestuur van de ECB zou gisteren hebben besloten het duo als kandidaat te vragen, zo schreef de Süddeutsche Zeitung. Bij wie uiteindelijk de functie krijgt, spelen “politiek en nationaliteit” zeker een rol, schreef correspondent in Brussel Caroline de Gruyter in oktober in NRC.

Volgend jaar wordt ECB centrale toezichthouder

De ECB gaat 124 banken in de eurozone onderwerpen aan een balanscontroletest. Ze wordt over een jaar de centrale toezichthouder over die 124 grootste banken, die tezamen 85 procent van de bankensector in de eurozone uitmaken. Deze nieuwe taak van de ECB is de eerste stap in de vorming van een bankenunie: de toezichttaak ligt nu nog bij de nationale centrale banken, maar de eurolanden willen één Europese toezichthouder.

Voor de nieuwe rol van toezichthouder is de ECB dus ook op zoek naar een chef bankentoezicht, die aan het eind van het jaar bekend zal zijn. Er worden verschillende kandidaten uitgenodigd, onder wie dus naar verluidt Sijbrand en Nouy, en dan wordt uiteindelijk één kandidaat voor de functie voorgedragen. Daarna moeten zowel de Europese Raad als het Europees Parlement zich nog buigen over de benoeming.

    • Anouk van Kampen