Industrie groeit voor het eerst dit jaar

Kunstgrasproducent TenCate in Nijverdal. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Nederlandse industriële sector heeft in september voor het eerst dit jaar meer geproduceerd in vergelijking met een jaar eerder. De productie liep op met 0,4 procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekend. In augustus was nog sprake van een productiekrimp van 2,3 procent.

De krimp in augustus was tevens de sterkste in maanden. De enige sector die het al het hele jaar goed doet, is de voedings- en genotsmiddelenindustrie. In september groeide de productie in die branche met vier procent op jaarbasis. Ook de machine-industrie groeide stevig, met 3,6 procent in vergelijking met september vorig jaar.

Verwerkers van aardolie, rubber of kunststof profiteerden nog niet van de lichte groei. In hun sector kromp de productie gemiddeld met 2,2 procent op jaarbasis. De kledingindustrie en de metaalindustrie noteerden in september een krimp van ongeveer een procent. (Novum)