Het beest in de burgemeester

De burgemeester van Toronto die crack gebruikte, is nu in opspraak door video-opname.

None

Als een beest gaat de burgemeester van de Canadese stad Toronto tekeer op videobeelden die gisteren de wereld rondgingen. „Ik vermoord de klootzak”, roept hij razend uit, terwijl hij geagiteerd heen en weer loopt. Dan doet hij alsof hij iemand in elkaar ramt. „Ik trek z’n strot eruit, zorg dat hij dood is.” Het is onduidelijk over wie hij het heeft.

De schokkende beelden van Rob Ford, stiekem gemaakt met een mobieltje door een onbekende, en online gepubliceerd door de Toronto Star, sloegen in als een bom – twee dagen nadat Ford een storm van kritiek losmaakte met zijn erkenning dat hij crack heeft gebruikt. Ook daar zijn beelden van, niet openbaar maar in handen van de politie.

Voor de tweede keer binnen een week bood de 44-jarige Ford, een beer van een vent die sinds 2010 dient als de onwaarschijnlijke burgemeester van de grootste stad van Canada, zijn excuses aan. „Het is duidelijk dat ik bijzonder onder invloed was”, zei hij. Maar aan opstappen denkt Ford nog niet; hij wil zijn termijn volmaken – en zich volgend jaar herkiesbaar stellen.

Dat wordt met de dag onwaarschijnlijker. Experts zien zijn verklaringen als de typische ontkenningsfase van een verslaafde die hulp nodig heeft. Bovendien ontstijgt de controverse intussen de lacherige vraag of hij een verboden middel heeft geïnhaleerd – het is duidelijk geworden dat hij banden heeft met criminelen, en hij wordt nu geassocieerd met explosieve woede en gewelddadige dreigementen.

Ford lijkt nog te denken dat hij de storm kan doorstaan. Ten eerste omdat hij niet in staat van beschuldiging is gesteld van een misdrijf. Maar ook omdat hij een politieke overlever is. Sinds hij werd gekozen als anti-elitaire kandidaat die opkomt voor de gewone man, ergert de hippe elite van Toronto zich dood aan zijn wangedrag, variërend van belangenverstrengeling tot openbare dronkenschap.

Die controverses glijden meestal van hem af, omdat zijn aanhangers in de voorsteden, aangeduid als Ford Nation, zijn recht-voor-zijn-raap-mentaliteit waarderen. Hij drinkt bier, rijdt in een SUV, traint een football-team en heeft een radioprogramma waarin hij van leer trekt tegen verspilling van belastingcenten.

Toronto weet zich geen raad meer met de onbehouwen burgemeester die op het wereldtoneel lijkt te imploderen. Zijn vrienden zeggen dat hij moet afkicken. Onder zijn tegenstanders is de vraag niet meer hoe Ford het heeft kunnen schoppen tot leider van de vierde stad van het continent. Bij geruchten dat er meer onthullingen aankomen, vragen zij zich af: hoe komen we af van deze wanvertoning?

    • Frank Kuin