Heerenveen wint met 5-2 van RKC

Het Ane Lenstra Stadion in Heerenveen. Foto ANP / Henk Jan Dijks

Heerenveen heeft na een mindere periode vanavond eindelijk weer eens een klinkende zege behaald. Thuis tegen RKC Waalwijk werd het maar liefst 5-2. Eredivisietopscorer Alfred Finnbogason scoorde een hattrick.

Kenny Otigba en Hakim Ziyech zorgden voor de overige Friese doelpunten. RKC’er Ingo van Weert werd in de slotfase met een rode kaart van het veld gestuurd.

Heerenveen staat nu negende met achttien punten.

De zege voor de Friezen was verdiend. De ploeg was de hele wedstrijd de dominante partij en creëerde via Ziyech en Finnbogason al vroeg in het duel kansen. De IJslander kreeg na ruim twintig minuten een grote kans op de openingstreffer, maar de topscorer van de Eredivisie kopte naast.

Ziyech stond ruim tien minuten later aan de basis van de 1-0. De voetballer uit Dronten gaf een bekeken voorzet die in het doel werd gewerkt door Otigba.

Een fout van Prince-Désir Gouano zorgde ervoor dat Heerenveen drie minuten na rust op een riante voorsprong kwam. De Parijzenaar trok Finnbogason in het strafschopgebied onderuit, waarna de IJslander zelf de daaropvolgende penalty benutte: 2-0.

Nadat de spits de lat had geraakt scoorde hij in de 64e minuut de 3-0. Een zwak schot van Luciano Slagveer werd door Finnbogason gepromoveerd tot een doelpunt. Jean David Beauguel bracht RKC achttien minuten voor tijd enigszins terug in de wedstrijd met de 3-1.

De 19-jarige Van Weert veroorzaakte vijf minuten later een penalty door Slagveer onderuit te halen en kreeg zijn eerste van twee gele kaarten. Finnbogason was vanaf elf meter opnieuw succesvol en scoorde zijn veertiende van het seizoen.

Ziyech zorgde voor een schitterend slotstuk. De 20-jarige voetballer zag goalie Jan Seda te ver voor zijn doel staan en lepelde de bal van grote afstand subtiel over de Tsjech: 5-1. Michael Lamey scoorde daarna nog een goal voor de Waalwijkse ploeg, die hekkensluiter is.

(Novum)