Geen alcoholverbod voor supporters op Dam

Ajax- en Celticsupporters dronken vanaf woensdagmiddag al alcohol op en rondom de Dam. Het verbod om op straat alcohol te drinken dat normaal in het gebied geldt, werd op de Dam zelf niet gehandhaafd door de politie. In de straten eromheen wel.

De algemeen commandant van de politie besloot het alcoholverbod bij zoveel drinkende supporters tegelijk niet te handhaven. Een alcoholverbod is „moeilijk te handhaven als het om zulke grote groepen gaat” omdat de politie moet opletten dat de zaken hierdoor niet onnodig escaleren, bevestigt woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan Iris Reshef.

Uiteindelijk escaleerde het toch. Acht agenten in burger raakten later die dag gewond bij de rellen op en rond de Dam. De politie voerde meerdere charges uit en 39 supporters werden opgepakt. Gemeente en politie waren volgens Reshef „goed voorbereid” en er was „genoeg personeel op de Dam, klaar om te dealen met de supporters”, aldus de politie.

Toch is het „niet gegaan zoals we willen”, zegt Reshef. Van der Laan zelf noemt wat gebeurd is „waardeloos”. Voor aanhangers van Sankt Pauli, Dinamo Zagreb en Anderlecht, ook in de stad aanwezig, kondigde Van der Laan een noodbevel af om groepsvorming te voorkomen. Dat bleek niet genoeg om problemen tegen te gaan. De gemeente evalueert binnenkort hoe deze in de toekomst te voorkomen zijn.