Gebruik gezond verstand

Er is jaren gestreden voor het toelaten van Afrikaanse landbouwproducten op de Europese markt, maar de trend is nu: lokaal voedsel is beter, want is duurzamer. Legt de mango af het af tegen de kweepeer?

Deze vraag is een mooie illustratie van de complexiteit van duurzaamheid, de daarmee samenhangende verwarring en de behoefte van consumenten aan eenduidige boodschappen.

Duurzaamheid is een verzamelterm waar velen hun eigen interpretatie aan geven, of gebruiken om eigen doelen te verkopen. Het toverwoord is hier balans omdat het gaat om het zoeken van de juiste balans tussen minimalisatie van milieu-impact, maximalisatie van de positieve sociale impact en winstgevendheid. Vooruitgang op al die vlakken tegelijk is bijna onmogelijk. Daarom moet je in de praktijk keuzes maken.

Een goed voorbeeld uit de recente praktijk was de oproep van Milieudefensie om ‘oerwoudvrije’ Magnums te eisen. Dit vanwege soja (minder dan 5 procent) in het veevoer van de koeien die melk produceren voor het roomijs in de Magnum ijsjes, die uit Europa in plaats van Zuid Amerika zou moeten komen, want ‘lokaal is beter’. De uitgebreide discussie en uitleg over onze weloverwogen keuze om soja met de laagste milieu-impact te gebruiken – uit Zuid Amerika – deed eigenlijk niet ter zake, want de perceptie is ‘lokaal is beter’.

In de praktijk hangt dit af van vele factoren: de teeltmethoden, het klimaat, de bodemgeschiktheid, het type transport, het seizoen, en wat je persoonlijk belangrijk vindt, bijvoorbeeld werkgelegenheid voor die Afrikaanse mangoboer.

Wat algemene regels die u wellicht helpen die keuzes te maken: koop zoveel mogelijk groenten en fruit uit het seizoen, onder de zon of in een duurzame kas geteeld, niet met het vliegtuig getransporteerd; bananen per boot bijvoorbeeld zijn prima. Voor de ‘gewone’ Hollandse groenten en fruit is ‘lokaal geproduceerd’ ook zeker een goede indicatie. Advies daarom, gebruik uw gezond verstand, bovenstaande handvatten en stel kritische vragen aan uw groenteboer of supermarkt.