En nu is het officieel: Tour de France van 2015 start in Utrecht

Hier strijkt in 2015 het circus van de Tour de France neer.
Hier strijkt in 2015 het circus van de Tour de France neer. Foto ANP / Frank van Beek

De Tour de France van 2015 gaat van start in Utrecht. Dat heeft de gemeente Utrecht zojuist bevestigd.

Twitter avatar GemeenteUtrecht Gemeente Utrecht Het is koers! Tour de France start 2015 in Utrecht. #TDFutrecht @letourutrecht

Het startschot klinkt waarschijnlijk onder de Dom, liet burgemeester Aleid Wolfsen weten op Radio 1.

Utrecht probeert de openingsrit van de Tour al jaren binnen te halen. Het zal in 2015 voor de zesde keer zijn dat de wielerronde in een Nederlandse stad van start gaat. De plannen voor 2015 worden op 28 november toegelicht in Parijs en Utrecht.

Wolfsen: Dit is goed voor Nederland

Burgemeester Wolfsen in een reactie:

“De start van de Tour de France in Utrecht is goed voor Nederland, goed voor stad en regio en goed voor de sport. Het geeft Utrecht de kans om voor een internationaal publiek de stad te laten zien. Het wordt een fantastisch feest. Dat de Tour naar Utrecht komt, is een bekroning voor alle inspanningen. Gezamenlijk is een topprestatie neergezet. Het bedrijfsleven levert een grote financiële bijdrage. Dit is uniek te noemen, zeker in deze economische tijd. Ik ben daar enorm trots op!.”

Vorige maand zei Tourwinnaar Jan Janssen al in het Algemeen Dagblad dat hij was benaderd om het nieuws over de Utrechtse Grand Départ bekend te maken. Janssen zegt voor eind november in Parijs te zijn uitgenodigd voor de bekendmaking, samen met Joop Zoetemelk.

Gemeente heeft bedrag van vijf miljoen gereserveerd

Onze correspondent in Utrecht, Enzo van Steenbergen, berichtte eerder deze week in NRC Handelsblad dat de laatste handtekeningen rond de financiering nog gezet moesten worden:

“In de Voorjaarsnota heeft Utrecht een bedrag van vijf miljoen euro gereserveerd voor de Tourstart. De stad denkt tien miljoen euro nodig te hebben, en wil dat de overige vijf miljoen euro wordt gefinancierd door bedrijven en investeerders. Dit bedrag zou nu al zijn toegezegd. Midden november moet de voltallige gemeenteraad nog akkoord gaan met het gemeentelijke aandeel in de financiering.”

Reacties renners

Prudhomme: Utrecht verdient het

Christian Prudhomme, directeur van de Tour de France, vindt dat Utrecht, studentenstad en fietsstad, perfect past bij de Tour, zo zegt hij tegenover de NOS:

De Tour de France begon zes keer eerder in Nederland:

    • Marije Willems