Een nieuwe krant op zaterdag

Sinds een maand verschijnt nrc.next ook op zaterdag De eerste resultaten zijn boven verwachting Vier vragen over de nieuwe krant, omdat sommige ‘doordeweekse’ lezers de eerdere uitleg hebben gemist

chef nrc.next

Sinds 12 oktober verschijnt nrc.next ook op zaterdag. Voor mensen die ook in het weekend graag goede artikelen lezen, maar geen behoefte hebben aan een uitgebreid pakket met vier of meer bijlagen. Net als bij de oprichting van nrc.next in 2006 hopen we nieuwe lezers te winnen voor ons soort journalistiek. Voor de huidige lezers die tevreden zijn met de combinatie next van maandag tot vrijdag en NRC Weekend op zaterdag verandert er niets.

Hoe ziet next er op zaterdag uit?

24 pagina’s nrc.next zoals u de krant kent, aangevuld met een magazine van 32 pagina’s op halfformaat: offline. Want zaterdagochtend mag alles dat door de week ‘aanstaat’ even ‘uit’. Offline kiest voor een longread (een artikel dat nog iets dieper gaat en daar echt de ruimte voor neemt), expertrubrieken van Folkert Jensma over de rechtsstaat, Carola Houtekamer over technologie en Ellen de Bruin over psychologie. Ook bezoeken we elke week een locatie die op Google onherkenbaar is gemaakt. Wat mogen we niet zien en waarom? Verder deelt next zaterdag net als andere dagen een deel van de kopij met NRC Handelsblad. De columns van Bas Heijne, Marike Stellinga en Rosanne Hertzberger uit NRC Weekend staan ook in next. Tv-gegevens en een scryptogram heeft next zaterdag níét. Alles bij elkaar is next op zaterdag ongeveer de helft in omvang van NRC Weekend.

Wat zijn de eerste resultaten?

In aanmerking nemend dat we weer bij 0 abonnees beginnen, gaat het heel goed. De afgelopen weken zijn er 7.500 losse exemplaren per week verkocht.

Daarnaast hebben 1.500 mensen een abonnement genomen op de papieren editie (vaak in combinatie met doordeweeks op mobiel/ tablet/laptop/desktop).

15.000 mensen hebben een digitaal abonnement en lezen next zaterdag op mobiel/tablet/laptop/desktop.

Wat betekent het voor u?

Er verandert niets als u dat u dat niet zelf wilt en aangeeft. Immers, iedereen is welkom maar we dringen niemand iets op. Leest u nu nrc.next van maandag tot en met vrijdag plus elke zaterdag NRC Weekend, dan blijft u gewoon NRC Weekend ontvangen. Heeft u in plaats van NRC Weekend voortaan liever elke zaterdag vóór 7.30 uur nrc.next in uw brievenbus? Neem dan contact op met onze klantenservice: 088 572 0 572.

Leest u nu nrc.next door de week en wilt u deze krant ook op zaterdag? U heeft een brief ontvangen en onze collega’s van de klantenservice helpen u graag verder.

next zaterdag snel en voordelig uitproberen?

Morgenochtend ligt de nieuwe krant in 7.000 winkels en supermarkten voor 2 euro. In de krant vindt u nog vijf zaterdagen een bon voor een gratis krant de zaterdag erop.

En wat staat er morgen in?

Dat is natuurlijk nu (op vrijdagmorgen) nog niet helemaal zeker. Maar reken op onderzoeksjournalistiek over Greenpeace en over spam. Spam? Elke seconde worden er honderdduizenden spammails verstuurd. Iedereen heeft met spam te maken, maar de vraag waar spam eigenlijk vandaan komt wordt nooit gesteld. Misschien omdat spam al zo vanzelfsprekend is. Spam is niet alleen irritant, het is ook big business. We volgen het spoor tot in Moskou en Abidjan, waar de jongens werken die in onze mailadressen handelen en die westerlingen geld afhandig maken.

    • Hans Nijenhuis