Deze vogel is er straks niet meer

foto Lars Soerink/NOvum

Kijk nog even goed: dit is een van de laatste korhoenders. Het einde van de vogelsoort is nabij, constateerden Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gisteren. Dit mannetje, in een boom op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel, is een van de laatste in ons land.

De natuurorganisaties hebben de afgelopen jaren nog geknokt voor het korhoen, door de populatie aan te vullen met Zweedse soortgenoten. Daar stoppen de organisaties nu mee: het heeft geen zin meer. De slechte kwaliteit van het leefgebied is de belangrijkste reden voor het naderende uitsterven. Het korhoen gedijt het best op boerenland, maar daar kunnen ze niet meer terecht. De insecten die ze daar altijd aten zijn verdwenen, door het gebruik van kunstmest met veel stikstof erin. Daardoor worden er nauwelijks nog kuikens groot. Ook maakt de ‘versnippering’ van natuurgebieden dat korhoenders geïsoleerd raken. Dat leidt tot inteelt en genetische verarming, die de soort kwetsbaarder maakt.

De natuurorganisaties hebben hun onderzoeksrapport aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA). Ze hopen op stappen van de overheid om de invloed van stikstof te beperken en daarmee de biodiversiteit weer te vergroten.