De jonge jaren van John Lennon

None

Zien Film

Nowhere boy

Nederland 2, 23.45-01.15u.

Tijdens de aftiteling van Nowhere Boy, (Sam Taylor-Wood, 2010) over de jonge jaren van John Lennon, is het nummer Mother te horen. Lennon nam het op in 1970, nadat hij in therapie was geweest. Het begint zo: ‘Mother, you had me/but I never had you’.

Als Nowhere Boy begint, woont John bij zijn tante Mimi, een keurige Britse dame die iedere avond klassieke muziek luistert en gruwt van nieuwlichterij als rock-’n-roll. Als zijn oom overlijdt, ontdekt John bij de begrafenis zijn biologische moeder Julia. Zij stond hem al vroeg af aan haar zus Mimi. Waarom dat is, wordt in flashbacks met Lennon als vijfjarig ventje uit de doeken gedaan.

John gaat Julia meer en meer opzoeken, waarbij er een erotische fascinatie optreedt waar Freud wel raad mee had geweten. De frivole Julia staat voor alles wat de stijve Mimi niet is. Via haar ontdekt Lennon de allernieuwste muziek uit Amerika en krijgt hij banjoles.

Hoewel de naam The Beatles nooit valt in Nowhere Boy, is de rest geschiedenis. Het verhaal eindigt met de opmerking dat Johns band naar Hamburg gaat. Over die periode is ook al een leuke film gemaakt: Backbeat.

André Waardenburg