Verdachte voor explosies partijkantoor Noord-Chinese stad opgepakt

Woensdagochtend vond er een serie explosies plaats voor het partijkantoor in Taiyuan. Foto AFP

De Chinese politie heeft een verdachte gearresteerd van de aanslag op een provinciaal partijkantoor in de Noord-Chinese stad Taiyuan. Dat hebben de autoriteiten in de provincie Shanxi vandaag bekendgemaakt. De 41-jarige man, die negen jaar cel wegens diefstal achter de rug heeft, heeft volgens de autoriteiten bekend, meldt persbureau AP.

Over zijn motief werd niets gemeld. In de woning van de man werden materiaal om een bom te maken en een “grote hoeveelheid” ander bewijs gevonden.

Bij de serie explosies buiten het partijkantoor van de Communistische Partij in Taiyuan vielen woensdagochtend een dode en acht gewonden, van wie een persoon ernstig gewond raakte. Op zeker twee locaties buiten het kantoor ontploften verschillende explosieven met kogellagers en spijkers.

Taiyuan is de hoofdstad van de bergachtige provincie Shanxi, ten zuidwesten van Beijing:

Het komt in China wel vaker voor dat ontevreden burgers een aanval uitvoeren uit frustratie over onrecht dat hun is aangedaan, zoals eerder aanslagen met zelfgefabriceerde bommen op overheidsgebouwen en soms ook bussen, het neersteken van ambtenaren of het plegen van aanslagen op scholen. In de provincie Shanxi wordt veel steenkool geproduceerd, wat veel mijneigenaren een fortuin opleverde. Gewone Chinezen in Shanxi wonen echter nog steeds in armoede.

Vorige week werd China nog opgeschrikt door een aanslag op het Tiananmenplein in Peking. Drie personen in een voertuig reden in op een menigte, met twee doden tot gevolg. Ook de aanvallers, vermoedelijk islamitische separatisten uit de regio Xinjiang, overleefden hun terreurdaad niet.

    • Anouk van Kampen