Commissie concludeert: Stedelijk is ‘onnodig lang’ dicht geweest

In september vorig jaar werd de laatste hand gelegd aan het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam. Foto ANP / Jerry Lampen

Het Stedelijk Museum in Amsterdam is tijdens de verbouwing “onnodig lang” dicht geweest. Dat schrijft de commissie-Deetman die in opdracht van de gemeente Amsterdam het bouwproces heeft geëvalueerd.

Het museum werd per 2004 gesloten. Niet alleen omdat het niet meer aan de veiligheidseisen voldeed maar ook omdat de gemeente druk wilde zetten op het proces rondom de verbouwingen. Maar daarmee zette de gemeente zichzelf klem: stopzetten van het bouwproces werd niet meer overwogen, ook niet toen de kosten telkens verder het budget overschreden.

Gemeenteraad werd niet goed geïnformeerd

De gemeente ging in 2007 met aannemer Midreth in zee, ook al vroeg dit bedrijf, dat zich als enige had gemeld, meer geld voor de klus dan ervoor was begroot. Adviesbureau DHV en advocatenkantoor Nauta Dutilh hadden het college van B&W aangeraden de aanbesteding over te doen, maar het college legde dat advies naast zich neer. In plaats daarvan onderhandelde het college met Midreth over een lagere prijs. De gemeenteraad werd niet geïnformeerd over deze adviezen.

Draaiboek voor aanbestedingen gewenst

Het college meldde slechts aan de gemeenteraad dat het was gelukt de prijs naar beneden te brengen. De gemeenteraad is volgens de commissie “niet gekend in het aanbestedingsdilemma van doorgaan met de aanbesteding (met mogelijke budgetoverschrijding) of de aanbesteding mislukt verklaren (met vertraging en oplopende kosten tot gevolg)”.

De commissie beveelt de gemeente aan om een draaiboek voor aanbestedingen te maken. De verbouwing van het Stedelijk duurde achtenhalf jaar en werd met totaal 122,4 miljoen; 13 procent duurder dan in 2007 geraamd.

    • Daan van Lent en Claudia Kammer