Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Bekijk hoe de Russische eenheden het Greenpeace-schip enterden

Greenpeace heeft videobeelden gepubliceerd van de Russische gewapende eenheden die in september het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise enterden. Bekijk ze hier.

De beelden worden vrijgegeven op de dag dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima afreizen naar Moskou, waar ze vanavond een ontmoeting hebben met de Russische president Poetin.

Hoe ging het ook alweer?

De Arctic Sunrise voerde actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. De milieuorganisatie wilde een booreiland van het bedrijf zo lang mogelijk bezetten. Het schip werd echter geënterd door de Russische kustwacht en naar de haven van Moermansk gesleept. Rusland klaagde vervolgens alle dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, aan voor piraterij.

Nederland startte een arbitrageprocedure vanwege de kwestie. Rusland leek eerst bereid hieraan te zullen meewerken, maar zag daar later vanaf. Hierop besloot Nederland de zaak voor het Internationaal Zeerechttribunaal te brengen. Uitspraken van het tribunaal zijn normaal gesproken bindend. Maar Rusland heeft gezegd het gezag van het tribunaal niet te erkennen.

Nederland betwist of dat hier het geval is. Dat voert aan bij het tribunaal dat het ingrijpen van Rusland in strijd is met het zeerecht dat voorschrijft dat toestemming van de ‘vlaggenstaat’ - Nederland dus - moet worden gevraagd voor optreden op een Nederlands schip.

Rusland liet vandaag weten dat Nederland de actie van de Arctic Sunrise had moeten voorkomen.

Lees ook: Koning vertrekt vandaag naar Rusland voor omstreden ontmoeting met Poetin. Wordt hij pion in conflict?