Begin 2014 verkiezingen in Egypte

Een man leest in de krant over het proces tegen Morsi in een koffiehuis in Cairo, op 5 november.
Een man leest in de krant over het proces tegen Morsi in een koffiehuis in Cairo, op 5 november. Foto AP / Amr Nabil

Ergens “tussen februari en maart” worden in Egypte parlementsverkiezingen gehouden. Dat heeft de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy zojuist medegedeeld. De presidentsverkiezingen volgen tegen de zomer.

De verkiezingen moeten de leiders vervangen die gekozen werden onder het bewind van de verdreven president Morsi.

De politieke tak van de Moslimbroederschap, de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, “is nog steeds legaal” in Egypte, aldus Fahmy. Het staat de partij daarom volgens hem vrij om deel te nemen aan de verkiezingen.

‘Deelname Moslimbroederschap onzeker’

Onze correspondent Gert van Langendonck in een reactie:

“In Egypte moet nog worden gestemd over de nieuwe grondwet, die onder meer voorziet in een verbod op religieuze partijen. Als de nieuwe grondwet wordt goedgekeurd, dan mag de politieke tak van de Moslimbroederschap alsnog niet meedoen. Al zouden ze mogen meedoen, dan is het nog steeds onzeker of ze dat zouden willen. Dat zou namelijk neerkomen op erkenning van de afzetting van Morsi.

“Deelname van de Moslimbroederschap zou overigens wel erg interessant zijn, om te zien op hoeveel steun zij nog kunnen rekenen.”

Proces tegen Morsi verdaagd

Maandag begon het proces tegen Morsi. Hij wordt beschuldigd van aanzetten tot moord rond het straatprotest tegen de grondwet in december 2012. De rechtszaak werd verdaagd tot 8 januari, officieel om de partijen meer tijd te gunnen om het dossier te bestuderen, aldus onze correspondent. In afwachting is Morsi overgebracht naar de Bourg al-Arab-gevangenis bij Alexandrië.

Vorige maand hebben de Verenigde Staten een groot deel van hun militaire steun aan Egypte tijdelijk stopgezet in afwachting van vrije verkiezingen. De VS schorten de levering van 10 Apache helikopters, raketten en tankonderdelen op. Een garantie voor een lening van 222 miljoen euro en een donatie van 192 miljoen euro gaan ook niet door. Jaarlijks steunen de VS Egypte met bijna 1 miljard euro.

    • Marije Willems