Alleen een hond erbij is niet genoeg

Ze zijn allebei net verschenen: de nieuwe Call of Duty en de nieuwe Battlefield De twee populairste shooters ter wereld verkopen altijd als een trein Dat geeft maar weinig aansporing tot vernieuwing

Illustratie Thinkstock

Medewerker Games

Sinterklaas heeft een belangrijkere afweging te maken dan het wel of niet behouden van Zwarte Piet: welk gewelddadig schietspel stopt hij dit jaar in de schoenen van veel te jonge kinderen? Wordt het de nieuwe Battlefield of de nieuwe Call of Duty? Want al prijkt op beide een 18-jaar-en-ouderlogo, het stemgeluid van andere spelers online verraadt dat sommigen van hen de baard nog in de keel moeten krijgen.

Beide games verkochten in de voorverkoop al vele miljoenen exemplaren, wat het al bij voorbaat twee van de succesvolste reeksen ter wereld maakte. Dit komt vooral dankzij loyale fans die elke editie opnieuw kopen, jaar in, jaar uit. Daardoor was Call of Duty: Ghosts op de lanceringsdag eerder deze week al goed voor een miljard dollar omzet. Zó hard loopt het niet bij Battlefield 4, tactisch een week eerder uitgebracht.

Toch is Battlefield de betere game.

Onder Bonnie Tylers powerballad ‘Total Eclipse of the Heart’ zwenkt de camera naar een zinkend autowrak. „I don’t want to die to this song”, zegt één van de inzittende soldaten. Het is een fraaie tragikomische opening van de verder wat clichématige oorlogsfictie van Battlefield 4, waarin de Russen en Chinezen het weer eens hebben gedaan. En hoewel de jaren-tachtighits snel worden ingewisseld voor modern en kraakhelder wapengekletter, blijft er ruimte voor intrige – en toch ook voor melodrama van datzelfde Bonnie Tyler-kaliber.

Manische, hondsdolle cyclus

Het verhaal van Call of Duty: Ghosts daarentegen is het equivalent van een songfestivalnummer: veel vuurwerk, geen inhoud. De plot begint als het alternatieve einde van een James Bond-film, waarin de schurken nu eens wél de wereld verwoesten, met satellietlasers en al. Dit dient enkel en alleen als legitimatie voor het rondvliegende puin dat vanaf dat moment jouw kant op geslingerd wordt. Ooit riep dergelijke verwoesting nog ontzag op, maar na de ettelijke bomaanslagen en aardverschuivingen waaraan deze serie zijn spelers al eerder heeft onderworpen, sluipt de onverschilligheid erin.

Die plichtmatigheid werkt door in de onlinestand van Call of Duty. Gaandeweg wordt dit gedeelte niet alleen voorspelbaar, maar begint het geweld ook nog eens potsierlijk te worden. Dit is hoe oorlog daarin gevoerd wordt: ieder individu, of hij of zij nu bij een team hoort of niet, rent en springt hondsdol in de rondte. Wanneer tegenstanders elkaars blikveld betreden, start de strijd om de milliseconden. Degene die de trekker het eerst overhaalt en nog kan mikken ook, wint en mag verder stuiteren tot hijzelf het loodje legt.

Ondanks verschillende spelvarianten is oorlog volgens Call of Duty niet meer dan deze manische cyclus. Bij elke nieuwe editie wordt enkel aan een paar knopjes gedraaid: een variatie op een speltype erbij, een spelregel eraf.

De meest revolutionaire (en daarmee enigszins somber stemmende) aanvulling die deze nieuwe editie te bieden heeft: een hond. Om op tegenstanders af te sturen of wapens te laten apporteren.

Nee, dan Battlefield. Die game heeft online door zijn schaal en ambitieniveau meer ruimte voor zowel technische als spelinhoudelijke verbeteringen. Hoewel veel speltypes ook hier vaak neerkomen op herhaling, gaat het er door de weidsere omgevingen en tragere wapens bedachtzamer aan toe. De prominente rol die vliegtuigen en helikopters opeisen, maakt de lucht een extra rivaal of bondgenoot. Dat resulteert in meer mogelijkheden voor uiteenlopende speelstijlen.

Wie uiterlijk belangrijk vindt, betaalt hiervoor wel een prijs. Vooral op de Xbox 360 en PlayStation 3 gaat de krachtpatserij ten koste van zowel details als snelheid. Mensen met snelle pc’s worden echter nu al getrakteerd op de fraaist ogende shooter van het moment.

Uiteindelijk is het de makers van beide series aan te raden eens een sabbatical te nemen. Ook zouden de spelers zelf eens iets nieuws op hun verlanglijstjes kunnen zetten. Al was het om het signaal af te geven dat sommige tradities best mogen veranderen.

Call of Duty: Ghosts Van: Infinity Ward Voor: Xbox 360, PlayStation 3, Windows, Wii U € 60

Battlefield 4 Van: EA Digital Illusions Voor: Xbox 360, PlayStation 3, Windows € 60

    • Rogier Kahlmann