Alle complotheorieën kunnen de prullenbak in: Pablo Neruda niet vermoord

Grafsteen van Pablo Neruda Foto ANP

De Chileens dichter Pablo Neruda (1904-1973) is toch niet vergiftigd, meldt AP. Het lichaam van Nobelprijswinnaar werd eerder dit jaar voor onderzoek opgegraven.

In de botresten van Neruda zijn geen sporen van vergif aangetroffen. Het lichaam van Neruda werd eerder dit opgegraven omdat er bewijs naar buiten kwam dat Neruda in 1973 niet aan prostaatkanker maar door vergiftiging om het leven was gekomen.

Zoeken naar de mysterieuze dokter Price

Een Chileens rechter gelastte om die reden een onderzoek in naar de verblijfplaats van de mysterieuze dokter Price die op 23 september 1973 aan het sterfbed stond van Neruda. Over deze arts, zei Rodolfo Reyes, een familielid van Neruda, in een Chileense krant:

“Het enige dat wij weten is dat dokter Draper zijn dienst overdroeg aan dokter Price, een man van grofweg 27, met blauwe ogen en goede manieren. Verder weten we niets omdat er geen Price in de archieven van het ziekenhuis is terug te vinden.”

De omschrijving van deze mysterieuze dokter Price komt sterk overeen met Michael Townley, een CIA dubbelagent die voor het regime van Pinochet werkte. Hij zat al een celstraf uit voor de moord op een Allende-sympathisant in Washington, in 1976. Voor zijn medewerking met het gerechtelijke onderzoek naar die moordzaak, geniet Townley inmiddels bescherming van de Amerikaanse overheid.

Opmerking chauffeur Neruda leidt tot exhumatie

Lange tijd werd gedacht dat Neruda, daags na de staatsgreep van Pinochet, was bezweken aan prostaatkanker. Totdat Manuel Araya, Neruda’s chauffeur, in 2011 aangaf van mening te zijn dat de Nobelprijswinnaar door het regime van de voormalige dictator Augusto Pinochet is vermoord. Araya’s opmerking zorgde voor flinke ophef en leidde er uiteindelijk toe dat het lichaam van de dichter in april van dit jaar voor nader onderzoek werd opgegraven.

    • Roderick Nieuwenhuis