‘A novel a day keeps the doctor away’: lees je gezond met ‘The Novel Cure’

Lezen is genezen. Pieter Steinz las ‘The Novel Cure’: de eerste systematische inventarisatie van de zegeningen die de roman mensen met vooral psychische aandoeningen kan bieden. ‘Lezen is gezond’, schrijft voormalig Chef Boeken Pieter Steinz vandaag in nrc.next, ‘sla er de onderzoeken maar op na’: “Het maakt je empathischer en sociaal intelligenter; het wapent je

De kwalen en de romans die daarbij kunnen helpen.
De kwalen en de romans die daarbij kunnen helpen. Illustratie Pieter Steinz

Lezen is genezen. Pieter Steinz las ‘The Novel Cure’: de eerste systematische inventarisatie van de zegeningen die de roman mensen met vooral psychische aandoeningen kan bieden.

‘Lezen is gezond’, schrijft voormalig Chef Boeken Pieter Steinz vandaag in nrc.next, ‘sla er de onderzoeken maar op na’:

“Het maakt je empathischer en sociaal intelligenter; het wapent je tegen stress, geheugenverlies en de ziekte van Alzheimer; het helpt je beter te slapen en het is goed tegen depressie.”

Echter: dan moet je je leesvoer wel met zorg uitkiezen. En dat is sinds kort heel gemakkelijk. De Britse bibliotherapeuten Ella Berthoud en Susan Elderkin stelden The Novel Cure samen, een ‘medisch handboek’, waarin (naast fysieke pijntjes als een gekneusde teen) de nadruk vooral ligt op het vinden van een literaire remedie voor psychische en psychologische aandoeningen. Er worden ongeveer 365 romans uitgebreid behandeld. Volgens Steinz een mooie illustratie van de stelling:

“A novel a day keeps the doctor away.”

Hele werking fictie al eeuwen bekend

Bibliotherapie is al decennia in de mode, stellen Berthoud & Elderkin. Volgens Steinz is de helende werking van fictie is al eeuwenlang bekend. Zoals de ‘zedenbedervende’ werking ervan:

“Raakt Don Quichot niet malende door het lezen van te veel ridderavonturen? En gaat Emma Bovary haar ondergang niet tegemoet door de romantische dweepzucht die ze heeft opgedaan uit liefdesromans?”

Bibliotherapie werkt volgens Steinz tweeledig. Je kunt een roman lezen waarin je kwaal aan de orde komt. Genezing kan ook plaatsvinden dankzij een positief voorbeeld. Om bij Cervantes’ Don Quichot te blijven: trek je bij lethargie op aan de dadendrang van de hoofdpersoon.

The Novel Cure is volgens Steins een serieus boek, dat veel kwalen van deze tijd kan bestrijden. Hadden nu maar meer mensen Ralph Ellisons’ subtiele zwart-tegen-witklassieker Invisible Man gelezen. Dan was het zwartepietendebat heel anders verlopen.