Dodental Filippijnen door tyfoon Haiyan loopt op tot 33

Het dodental van de tyfoon Yolanda op de Filipijnen is inmiddels opgelopen tot 33. Uit voorzorg voor het natuurgeweld zijn 750 duizend geëvacueerd. Op sommige plekken zouden windsnelheden zijn gemeten van 315 kilometer per uur.

. EPA/JAY ROMMEL LABRA
. EPA/JAY ROMMEL LABRA Foto ANP / EPA / Jay Rommel Labra

Het dodental van de tyfoon Haiyan op de Filippijnen is inmiddels opgelopen tot 33. Uit voorzorg voor het natuurgeweld zijn 750 duizend geëvacueerd. Op sommige plekken zouden windsnelheden zijn gemeten van 315 kilometer per uur.

Dat meldt het lokale GMA News. De tyfoon was gisteren al aangekondigd en kwam vanochtend op land aan. Het dodental lag toen op vier personen.

Op veel plekken is door de stormschade nog geen communicatie mogelijk. De verwachting is dat het dodental de komende uren nog verder zal stijgen. Omdat door modderstromen en aardverschuivingen veel wegen onbegaanbaar zijn, zal het lang duren voor hulporganisaties ter plekke zijn. AP meldt dat door de tyfoon complete daken van huizen zijn weggetrokken en talloze bomen zijn ontworteld.

De verwachting is dat de tyfoon morgenochtend de Filippijnen achter zich laat en richting Vietnam gaat. De storm zal dan weer aan kracht winnen.

    • Philippus Zandstra