Zwarte Pieten nu meer keuze in lippenstift en zwart kapsel

Het uiterlijk van de pieten bij de intocht in Amsterdam zal langzaam maar zeker dit jaar transformeren: geen gouden ringen, meer variatie in kapsels en meer keuze in lippenstift.
Het uiterlijk van de pieten bij de intocht in Amsterdam zal langzaam maar zeker dit jaar transformeren: geen gouden ringen, meer variatie in kapsels en meer keuze in lippenstift. Foto Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam / Ada Nieuwendijk

Na de afschaffing van de gouden ringen zullen de Zwarte Pieten dit jaar bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam ook kunnen kiezen uit meer kleuren lippenstift. Ook zullen de pieten meer variatie hebben in hun zwarte kapsel. Dat meldt de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam.

Het gigantische pietenhoofd dat jarenlang meereed met de optocht zal geen deel meer uitmaken van de stoet.

Gisteren werd al bekend dat Zwarte Pieten bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam geen gouden oorringen dragen. Vandaag zat het organiserend comité om tafel met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en een aantal mensen die bezwaar aantekende tegen het verlenen van de vergunning voor de intocht op 17 november.

In totaal 21 mensen tekenden bezwaar aan. De meeste bezwaren gingen over de pieten, die in de huidige vorm racistisch zouden zijn. De bezwaarschriftencommissie wees de bezwaren eind vorige maand af. De stichting stelt zich bewust te zijn van de gevoelens van Sinterklaasliefhebbers en van de bezwaarmakers. Aanpassingen moeten volgens de stichting echter geleidelijk worden doorgevoerd.

Kort geding tegen de intocht

De bezwaarmakers hebben volgens de stichting overigens aangegeven de aanpassingen onvoldoende te vinden. Ze zouden echter wel verder willen praten. “Na deze intocht zullen de gesprekken dan ook op korte termijn verder worden gevoerd waarbij getracht zal worden, met steun van de burgemeester ook andere grote optochten in het land en de NTR aan tafel te krijgen.”

Morgen dient bij de rechtbank in Amsterdam een kort geding over de intocht. Een van de indieners van een bezwaarschrift hoopt zo alsnog een pietenvrije intocht af te dwingen. (Novum)