Zondaren van de rock-'n-roll spelen in kerken

La Boutique Fantastique speelt zijn muziek in bohémiensfeer graag op ongewone locaties.

La Boutique Fantastique bij de repetitie in deSt.Josephkerk in Utrecht voor de Sin and Soul-tournee in acht kerken
La Boutique Fantastique bij de repetitie in deSt.Josephkerk in Utrecht voor de Sin and Soul-tournee in acht kerken Foto Andreas Terlaak

De galm is onverbiddelijk. Een paar seconden lang zingen de droomklanken van La Boutique Fantastique rond tussen de robuuste muren van de Sint Josephkerk in Utrecht. Een notensliert van de cello, sierlijke frases van de trombone. Ingetogen percussie, afkomstig van vlak voor het altaar. „Met de echo, de natuurlijke akoestiek in een kerk is het spannend muziek maken”, zegt cellist en bandleider Maurits Goossens van La Boutique Fantastique. „Wat in je nadeel is moet je naar een voordeel omzetten: je krijgt steeds iets terug in de echo. De kunst is het te laten gebeuren en er op in te spelen. Met ruimte tussen de noten, langzamer spel. Als dat lukt, kan het magisch klinken.”

La Boutique Fantastique, een muzikaal collectief opgericht door de musici Maurits Goossens en Tymen Bergman, maakte in 2011 een prachtige reisplaat die bol stond van weemoedige en mysterieuze melodieën met wortels in klassiek, klezmer, triphop, gypsyjazz, balkanbrass en Franse chansons. Ronduit onbezorgde muziek in bohémiensfeer, die beelden opriep en wist te versterken. Nu zijn ze de initiatiefnemers van de Sin & Soul tournee waarin La Boutique Fantastique met andere muziekcollectieven Knalland en Jam de la Crème concerten in acht kerken door het land geeft. Een exclusief avontuur van zo’n veertig musici met speciaal voor dit project geschreven nummers, bewerkingen van elkaars muziek, improvisaties, een koor en strijkkwartet.

Sin & Soul. Niet per sé een verwijzing naar de beroemde plaat van Oscar Brown Jr., maar musici die als „rock-’n-rollzondaren hun zielsmuziek in een kerk laten horen”. Of je nu gelovig bent of niet, een kerk heeft intensiteit en doet iets met je”, stelt Goossens bij de repetitie in deze ‘oefenkerk’. Als hij zelf geen cello speelt, dirigeert hij de band door de stukken die in de kerk scheren langs filmmuziek met elementen uit de klassieke muziek. Net na hun grote clubtournee vorig jaar werd het voor het achtkoppige collectief La Boutique Fantastique een steeds aantrekkelijker idee om op ‘ongewone’ locaties te spelen. In het bos, op een vrachtschip; plekken die muziek een totaal andere beleving meegeven.

Het idee voor de kerktournee werd geboren tijdens de Nijmeegse vierdaagse toen Boutique in de grote Stevenskerk speelde. „Dat was negen seconden galm”, aldus Goossens. Toen merkte hij hoe arrangementen aangepast moeten worden. Hij ontdeed ze van franje en bracht ze terug naar de kern. „Een gewone popset verzandt in een kerk. Nummers gebaseerd op een harde beat, met veel instrumenten – het wordt een geluidsbrij.”

De tournee is mede ingegeven door het verlangen even niet afhankelijk te zijn van de reguliere concertcircuits. Goossens: „Kort gesteld zetten we de concertboeker even langs de kant, met eigen concertlocaties. We steken financieel onze nek uit, maar als dit lukt zal dat heel bevredigend zijn.” In de zoektocht naar geschikte kerken voor de tournee stuitten ze op uiteenlopende reacties. Hoewel de kerken te maken hebben met leegloop, zitten ze lang niet altijd te wachten op muziek. Anderen stellen zich juist al langer open voor commerciële initiatieven. „Dat viel dan ook wel te merken aan hun vraagprijs.” De Duif in Amsterdam en de Paradijskerk in Rotterdam houden regelmatig concerten.

Eén kerk vond de Sin & Soul-site aanstootgevend: een nu verwijderde foto toonde een man op bed, ernaast een rokend skelet.” Maar, zegt Goossens, deze tournee hoeft niet te provoceren, wil eerder verbinden. „Gelovig of ongelovig, laat muziek maar de bindende factor zijn.”