Vlaanderen moet Nederlandse loodsen miljoenen betalen

De overslag van containers in de havens van Antwerpen.
De overslag van containers in de havens van Antwerpen. Foto ANP / Koen Suyk

De Vlaamse overheid moet het Nederlandse loodswezen een miljoenenbedrag betalen, omdat Vlaanderen de loodstarieven op de Schelde sinds 2009 te laag heeft vastgesteld. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag.

Door de te lage tarieven verdienen de Nederlandse loodsen die zeeschepen van en naar de havens van Antwerpen en Gent begeleiden naar eigen zeggen structureel zo’n 15 procent te weinig voor hun diensten op de Schelde.

Een Belgisch-Nederlandse arbitragecommissie, door beide partijen ingeroepen om de zaak op te lossen, besliste in september in het voordeel van de Nederlandse loodsen. De Vlaamse overheid moet de Nederlandse loodsen 8 miljoen euro betalen ter compensatie.

De uitspraak is vertrouwelijk, maar dat bedrag wordt bevestigd door het Nederlandse Loodswezen en het Vlaamse Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust.

Arbitrale uitspraak niet vrijblijvend

De Vlaamse overheid heeft nog niks betaald, maar een arbitrale uitspraak is niet vrijblijvend. Als een partij zich er niet aan houdt, kan de rechter worden gevraagd de partijen te verplichten zich aan de uitspraak te houden.

“Dat is nu gebeurd”, zegt Fred Kuipers, voorzitter van de Regionale Loodsencorporatie Scheldemonden. Hij verwacht dat de rechtbank binnenkort een beslissing neemt. De verantwoordelijk Vlaams minister van Mobiliteit, Hilde Crevits, wil volgens een woordvoerder niet reageren.

Van de 460 Nederlandse loodsen werken er 160 in de Schelderegio. Zij begeleiden 27,5 procent van de zeeschepen van en naar de havens van Antwerpen en Gent. Dat zijn ongeveer 10.000 reizen per jaar. Belgische loodsen doen de rest.