Video van razende burgemeester Toronto: ‘ik ga die vent vermoorden’

Rob Ford reageert op het stadhuis in Toronto op de nieuw opgedoken video waarin hij stomdronken te zien is.
Rob Ford reageert op het stadhuis in Toronto op de nieuw opgedoken video waarin hij stomdronken te zien is. Foto Reuters / Mark Blinch

“I’m gonna kill that fucking guy. I’m telling you, it’s first-degree murder,” aldus een stomdronken en woedende Rob Ford, burgemeester van Toronto, in een nieuw opgedoken video, gepubliceerd door Toronto Star.

De in opspraak geraakte Ford, die eerder deze week toegaf crack te hebben gerookt, staat in de video als een razende tekeer te gaan tegen een onbekend persoon. Hij zou iemand zijn ‘kop eraf willen rukken’ en zijn ‘ogen uit willen steken’. Hij heeft ‘vijftien minuten nodig om te zorgen dat hij dood is’. Het is niet duidelijk over wie Ford het heeft en in welke context.

http://youtu.be/hcPD7tzcU60

Ford: ik was zeer, zeer onder invloed van drank

Ford, die direct nadat de video online was gezet de pers te woord stond, zei dat hij in de video “zeer, zeer ernstig onder invloed van drank” is.

“All I can say is, again, I’ve made mistakes. I just wanted to come out and tell you I saw a video. It’s extremely embarrassing. The whole world’s going to see it. You know what? I don’t have a problem with that. [...] I hope none of you have ever or will ever be in that state. Obviously, I was extremely, extremely inebriated.”

‘Zijn positie wordt met de dag minder houdbaar’

Onze correspondent in Canada, Frank Kuin, denkt dat het niet goed gaat aflopen met Ford:

“Zijn positie lijkt niet langer houdbaar. Elke dag komen er explosieve en bizarre nieuwe beschuldigingen bij. Eerder deze week zei Ford nog: I have nothing left to hide. Nou, die uitspraak is inmiddels achterhaald.

“De vraag is niet meer of hij crack rookt of veel drinkt. De vraag is meer in welke milieus hij verkeert. Ford is al diverse keren in verband gebracht met criminele circuits. Deze laatste video, waarin hij mensen dood wenst, roept natuurlijk ook veel vragen op.

“De gemeenteraad van Toronto aast momenteel op een manier om hem bevoegdheden af te nemen, omdat er geen mechanisme bestaat om hem af te zetten. Zo wordt Ford als het ware onder curatele gesteld.

“Eerder deze week riepen veel inwoners al op tot zijn aftreden. Al was er ook lof voor het feit dat hij zijn fouten erkende. Door de hippe elite van Toronto wordt Ford al jaren verguisd.”

Ford heeft dinsdag na maandenlange ontkenningen toegegeven dat hij crack heeft gebruikt. Hij bood zijn excuses aan en - ondanks een storm van kritiek - treedt hij niet af en wil hij zich volgend jaar zelfs herkiesbaar stellen. “Ja, ik heb crack gerookt”, zei Ford tegen journalisten op het stadhuis van Toronto. “Maar nee, doe ik dat nog, ben ik een verslaafde? Nee. Heb ik het geprobeerd? Waarschijnlijk tijdens een van mijn dronken buien, waarschijnlijk ongeveer een jaar geleden.”