Terugkijken: de lancering van de ‘Sotsji’-raket (met de olympische vlam)

Een Soyuz-raket met aan boord de olympische vlam werd vanochtend gelanceerd vanuit Kazachstan.
Een Soyuz-raket met aan boord de olympische vlam werd vanochtend gelanceerd vanuit Kazachstan. Foto AP / Dmitry Lovetsky

Een raket met aan boord de olympische vlam is vanochtend met succes gelanceerd vanaf het kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan. De vlam wordt eerst naar het internationaal ruimtestation ISS gestuurd, waarna de bemanning van het ISS met de fakkel een ruimtewandeling maakt. Kijk via onze site de lancering terug.

Tijdens de reis naar het ISS en aan boord van het ruimtestation brandt de fakkel niet. Dit zou te veel zuurstof kosten en bovendien gevaarlijk zijn, schrijft persbureau AP. Hoewel de olympische vlam eerder in de ruimte is geweest - voor de Olympische Spelen in Atlanta, in 1996, is het de eerste keer dat de fakkel daadwerkelijk meegenomen wordt voor een ruimtewandeling.

De olympische vlam blijft vijf dagen in de ruimte. Maandag brengen drie astronauten de fakkel weer terug naar de aarde.

Bekijk hier beelden van de succesvolle lancering:

http://www.youtube.com/watch?v=tGmdGto81c0

Bekijk hier beelden van de astronauten voorafgaand aan de lancering:

Langste fakkeltocht in geschiedenis Spelen

“Het is een grote verantwoordelijkheid, maar tegelijkertijd ontzettend leuk om met dit symbool van de vrede te werken”, zo zei kosmonaut Michail Tjoerin, een van de ruimtereizigers, voorafgaand aan de lancering van de raket, waarop het logo van de Spelen in Sotsji te zien is.

De fakkeltocht, die op 7 oktober in Moskou begon, is de langste in de geschiedenis van de Spelen. In totaal legt de vlam 65.000 kilometer af, per vliegtuig, trein, auto en zelfs een rendierslee. De grootste afstand wordt echter afgelegd door bijna 14.000 fakkeldragers.

Vorige maand reisde de vlam af per Russische ijsbreker naar de Noordpool. Later deze maand zal de vlam afdalen naar het diepste meer van de wereld, het Baikalmeer, waarna de vlam in februari op het hoogste punt van de fakkeltocht zal komen, op de Elbroes, met 5642 meter de hoogste berg van Rusland en Europa. Op 7 februari zal de vlam gaan branden in het Olympisch stadion in Sotsji, wat het officiële begin van de Winterspelen markeert.

De Soyuz-raket kort na de lancering.

De Soyuz-raket kort na de lancering. Foto Reuters / Shamil Zhumatov